Jouw weg naar rust en stilte

Informatie en inspiratie over tinnitus, hyperacusis en de ziekte van Ménière

Tinnitus? Waar komen die geluiden nu vandaan?

Wanneer je last hebt van tinnitus hoor je geluiden terwijl er geen aantoonbare bron aanwezig is. Voor iedereen is het geluid dat waargenomen wordt anders, de één hoort een harde pieptoon, terwijl de ander een lichte ruis of bromtoon waarneemt. Niemand hoort vrijwel dezelfde geluiden en dat terwijl het mechanisme waardoor je de geluiden hoort gelijk is. Maar waar komt het geluid nu eigenlijk vandaan? En wat hebben onze hersenen met het geluid te maken?

Meer lezen

De relatie tussen tinnitus en gehoorverlies

Muziek die lekker hard door je oordopjes klinkt, vuurwerk dat van dichtbij wordt afgestoken of het bijwonen van een concert waarbij de muziek hard door de boxen dreunt. Allemaal geluiden waardoor gehoorschade veroorzaakt kan worden en waardoor vervelende klachten, zoals gehoorverlies, tinnitus of hyperacusis kunnen ontstaan. Maar wat is nu het verband tussen geluid, gehoorverlies en tinnitus? 

Meer lezen

Energy Woman | Handsome Molly

Naar aanleiding van het groepstraject dat Hans heeft gevolgd bij de Tinnitus Academie heeft hij een nummer over zijn ervaringen voor, tijdens en na het traject geschreven en opgenomen. Het volledige nummer is via Spotify te beluisteren: Handsome Molly - Energy Woman

Bekijk en beluister

Hyperacusis en ons brein

Hyperacusis betekent letterlijk 'te veel geluid', maar betekent dat dan ook dat mensen met hyperacusis een beter gehoor hebben? Nee, dat hoeft niet zo te zijn. Wie overgevoelig is voor omgevingsgeluid(en) ervaart het geluid als (veel) harder of pijnlijker. 

Meer lezen

Behandeling van hyperacusis

Helaas bestaat nog vaak het idee dat er niets te doen is aan klachten zoals hyperacusis. Net als bij tinnitus wordt er vaak gedacht dat je er mee moet leren leven, maar in vele gevallen is er wél wat aan de klachten te doen.

Meer lezen

Misofonie: haat tegen geluid 

Geluid, het is er. Bijna altijd en overal. Geluid van verkeer, lachende kinderen, smakkende collega’s tijdens de lunch of vogels die fluiten. Geluiden die voor sommige mensen niet eens meer opvallen, terwijl anderen er juist een hekel aan hebben, misofonie. Letterlijk betekent misofonie ‘haat voor geluid’ en gaat vaak gepaard met heftige negatieve emoties.  

Meer lezen

Tinnitus en angst?

Angst, we kennen het allemaal wel. Maar hoe komt het nu dat tinnitus ons zo angstig en bezorgd kan maken en welk effect heeft deze angst op de geluiden die je hoort?  

Meer lezen

Van lijden naar leiden

Leer er maar mee leven? Steeds meer mensen hebben last van tinnitus en krijgen het advies om ermee te leren leven. Maar het kan anders! Vanuit eigen ervaring heeft Nicole een succesvolle methode ontwikkeld waardoor mensen weer kunnen genieten van de rust en stilte. Benieuwd naar haar verhaal? 

Meer lezen

Systemisch werken: op zoek naar verstoringen

Ons lichaam is een systeem dat, net zoals andere systemen, uit balans kan raken. Om de on(der)bewuste onderliggende oorzaak van deze verstoring(en) te achterhalen wordt tijdens de trajecten o.a. systemisch werken ingezet. Benieuwd naar wat het inhoudt? 

Meer lezen

De invloed van on(der)bewuste processen op tinnitus

Was jij je tijdens het lezen van deze pagina bewust van het feit dat je met je ogen knipperde of ademde? Van slechts 5-10% van ons gedrag zijn we ons bewust, terwijl 90-95% van ons gedrag onbewust is. 

Meer lezen

Mag het wat stiller?

Pijnlijke omgevingsgeluiden zoals huilende of lachende kinderen, servies dat op elkaar gestapeld wordt. Omgevingsgeluiden die voor veel mensen als hinderlijk, indringend of zelfs pijnlijk worden ervaren, ook wel hyperacusis genoemd. 

Meer lezen

Nicole Bekhuis: een wereldwijde zoektocht

De on- en onderbewuste triggers en mechanismen zijn soms moeilijk onder woorden te brengen, en daarmee ‘vaag’ en ongrijpbaar maar erg belangrijk in het proces om gebruik te maken van de neuroplasticiteit van ons brein en de weg naar een geruisloos, rustig en/of stil leven.

Meer lezen

Het effect van stress, spanning en druk op tinnitus

Uit onderzoek blijkt dat een week na je vakantie alle gunstige effecten alweer zijn verdwenen en dat veel mensen een ‘after holiday dip’ ervaren. Het uitgeruste gevoel en de nieuwe energie maken al snel plaats voor de stress, spanning en een gevoel van druk. 

Meer lezen

In de media | publicaties

Online informatieavond

Benieuwd naar de mogelijkheden om jouw klachten te verminderen? Meld je dan vrijblijvend en kosteloos aan voor onze online informatieavond. Tijdens de informatieavond vertellen we meer over: 

  • Tinnitus, hyperacusis en aanverwante klachten in relatie tot je brein;
  • De mogelijkheden die er zijn voor jouw klachten;
  • De Bekhuis Methode die vanuit eigen ervaring en in samenwerking met artsen en paramedici is ontwikkeld;
  • De groeps-, duo en individuele trajecten.
  • En we delen ervaringen van oud-deelnemers.

Laat je gegevens achter en zet de eerste stap naar een geruislozer leven!

Meer dan 92% van onze deelnemers is (zeer) positief over onze trajecten en ervaren weer (meer) rust en stilte.

Wij maken gebruik van Cookies, meer info op onze privacy pagina

Aanmelden voor nieuwsbrief

Wij houden je op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van Tinnitus en de behandeling daarvan.

Contact

Tinnitus Academie
Boekelerhofweg 25 
7548 RA Enschede

Tel. 085 0161808
info@tinnitusacademie.nl

Algemene voorwaarden