Hyperacusis en ons brein

Mensen met hyperacusis zijn overgevoelig voor geluid, ze horen ‘te veel geluid’, maar betekent dat dan ook dat zij een beter gehoor hebben? Nee, dat hoeft niet zo te zijn. Wie overgevoelig is voor (bepaalde) omgevingsgeluid(en) ervaart het geluid als (veel) harder of pijnlijker. Hoe dat kan leggen we in dit artikel uit.

Naar schatting heeft 3% van de Nederlandse bevolking hyperacusis, dat is circa 1 op de 33 mensen. Zij ervaren geluiden, vaak hoogfrequente geluiden, zoals servies dat op elkaar gestapeld wordt, huilende of lachende kinderen, geluiden op een terras of in een restaurant, als te veel, hinderlijk, irritant of zelfs pijnlijk. De ernst en mate van hyperacusis verschilt per persoon, een klacht die vaak gepaard gaat met tinnitus (oorsuizen) en/of gehoorverlies.

Wat is geluid? 
Om uit te leggen op welke manier de geluiden in onze hersenen verwerkt worden is het eerst belangrijk om te weten wat geluid nu eigenlijk is. Geluiden zijn trillingen van lucht dat beweegt in bepaalde golven, zogenoemde geluidsgolven. Bij hard geluid is de geluidsgolf hoog en bij een lage geluidsgolf is het volume van het geluid zacht(er), dit wordt uitgedrukt in decibel. Deze geluidsgolven worden door je buiten-, midden- en binnenoor opgevangen en verwerkt waarna je auditieve deel van je brein dit vertaalt in het horen van geluid. Dit filmpje laat erg mooi zien op welke manier jouw oor geluiden opvangt en verwerkt.

Het bericht gaat verder onder de afbeelding.

Bang dat jouw hyperacusis verergerd? Ontdek wat we voor jou kunnen betekenen

Je hoort met je hersenen
Om uiteindelijk te kunnen horen spelen niet alleen je oren een rol, maar natuurlijk ook je hersenen. Je hersenen hebben namelijk bepaalde informatie nodig om geluid te kunnen waarnemen. Deze informatie, de trillingen (het geluid), wordt opgevangen door je oor, waarna de trillingen verder het oor worden ingestuurd. Uiteindelijk worden deze trillingen omgezet in een signaal dat vervolgens via een gehoorzenuw wordt doorgegeven aan het auditieve deel in de hersenen en er een betekenis aan de trillingen gegeven kan worden. Hierdoor kun je horen en begrijpen.

'Gaten in het vergiet'
Vanuit wetenschappelijk onderzoek is er geen aanwijsbare reden wat de precieze oorzaak is van hyperacusis. Men vermoedt dat hyperacusis wordt veroorzaakt door schade in het gehoororgaan, door bijvoorbeeld letsel, een klap op het hoofd of een lawaaitrauma opgelopen door blootstelling aan ‘te veel’ harde geluiden, zoals bijvoorbeeld een concert. Daarnaast vergt het veel om voortdurend ‘aan te staan’ in onze huidige (prestatiegerichte) samenleving. Ons zenuwstelsel en ons brein reageren hierop en daarmee vanzelfsprekend ook het auditieve deel in ons brein. Het brein kan hierdoor steeds gevoeliger worden voor (bepaalde) omgevingsgeluiden, een proces dat ook wel sensitisatie wordt genoemd. 

Sensitisatie van ons brein 
Sensitisatie is een complex en interessant fenomeen waarbij het brein (steeds) overgevoelig(er) aan het worden is of al overgevoelig is voor bijvoorbeeld bepaalde geluiden. Geluiden kunnen dan ‘harder’ binnenkomen, terwijl anderen hetzelfde geluid als ‘normaal’ ervaren. In dit kader beperken we ons tot het auditieve deel van onze hersenen.

Om het proces van sensitisatie zeer eenvoudig te beschrijven vergelijken we het auditieve deel van de hersenen met een vergiet: wanneer de ‘gaten in het vergiet’ klein zijn dan kan hier weinig geluid doorheen. Het filter werkt goed, want (bepaalde) geluiden komen niet indringend of pijnlijk binnen. Maar wanneer mensen langere tijd hyperacusis en/of tinnitus ervaren zien we vaak dat het brein gevoeliger wordt. ‘De gaten van het metaforische vergiet’ worden groter. Het filter werkt (steeds) minder goed en ‘bepaalde geluiden komen ongefilterd binnen’. Geluiden kunnen dan als soms (zeer) hinderlijk, indringend of pijnlijk worden ervaren: hyperacusis. Daarbij kunnen zich ook andere en/of meer aanverwante klachten voordoen. 

Behandeling hyperacusis en/of tinnitus
Is het mogelijk om dit proces ook om te draaien, zodat je uiteindelijk minder hinder ondervindt van hyperacusis? Ja, gelukkig is dit proces ook om te draaien, we spreken dan van desensitisatie. Desensitisatie is het proces van je brein om minder gevoelig te worden voor (bepaalde) geluiden. Een proces dat binnen onze trajecten wordt toegepast en waarmee ook mensen die hinder ondervinden van hyperacusis uiteindelijk weer kunnen genieten van de rust, stilte, lachende kinderen, een drankje op het terras of etentje met familie en vrienden. 

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Meld je aan voor de (online)informatieavond of plan een persoonlijk intakegesprek

Meer dan 92% van onze deelnemers is (zeer) positief over onze trajecten en ervaren weer (meer) rust en stilte.

Wij maken gebruik van Cookies, meer info op onze privacy pagina

Aanmelden voor nieuwsbrief?

Wij houden je op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van Tinnitus en de behandeling daarvan.

Contact

Tinnitus Academie
Boekelerhofweg 25 
7548 RA Enschede (Boekelo)

Tel. 085 0161808
info@tinnitusacademie.nl


Algemene voorwaarden