Behandeling van hyperacusis

Helaas bestaat nog vaak het idee dat er niets te doen is aan klachten zoals hyperacusis. Net als bij tinnitus wordt er vaak gedacht dat je er mee moet leren leven, maar in vele gevallen is er wél wat aan de klachten te doen. Onze hersenen zijn namelijk neuroplastisch, waardoor we in staat zijn om de hersenen te herstructureren en te herstellen en klachten zoals hyperacusis en tinnitus verminderd kunnen worden of zelfs volledig kunnen verdwijnen.

Bij hyperacusis of tinnitus wordt vaak gedacht dat er wat ‘kapot’ is in het oor, echter hoeft dit niet altijd zo te zijn. Ons brein speelt namelijk een grote rol bij klachten zoals hyperacusis en tinnitus. Hyperacusis kan namelijk ontstaan door de sensitisatie van ons brein; een proces waarbij ons brein (over)gevoelig(er) wordt voor bepaalde omgevingsgeluiden. Een proces dat gelukkig ook omgedraaid kan worden: van sensitisatie naar desensitisatie. Door middel van de neuroplasticiteit van je brein en door op zoek te gaan naar de on(der)bewuste kern van jouw klachten kun je, in dit geval, minder gevoelig worden voor bepaalde geluiden.

Neuroplasticiteit: de mogelijkheden van je brein 
Ons brein is, door de neuroplasticiteit, tot veel in staat! Tijdens onze trajecten maken we onder andere gebruik van de neuroplasticiteit waardoor onder andere het proces van sensitisatie naar desensitisatie in gang kan worden gezet. Het doel hiervan is om het auditieve deel van onze hersenen (weer) ‘normaal’ en op een gezonde manier te laten reageren op omgevingsgeluiden, zodat deze niet meer als (zeer) hinderlijk, indringend of pijnlijk worden ervaren. Geluiden en prikkels kunnen daardoor (weer) goed verweerkt worden en klachten zoals hyperacusis kunnen verdwijnen.  

Het bericht gaat verder onder de afbeelding.

On(der)bewuste processen en triggers
Om het proces van sensitisatie naar desensitisatie in gang te zetten is het belangrijk om op zoek te gaan naar de on(der)bewuste processen en triggers. Maar waarom is dat nu zo belangrijk? Vanuit neurowetenschappelijk onderzoek blijkt dat circa 95% van de processen in ons brein/lichaam on(der)bewust zijn. Een interessant gegeven, want hierdoor ben je je dus ook niet altijd bewust van de processen die onbedoeld jouw hyperacusis en/of tinnitus in stand houden.

Een hogedrukpan
Wellicht klinkt dit wat ingewikkeld, daarom een metaforisch voorbeeld; de hogedrukpan. Na verloop van tijd komt er steeds meer druk in de hogedrukpan. Je voelt dat er iets aan de hand is; bijvoorbeeld meer interne spanning, een korter lontje, vermoeidheid, nek- en schouderklachten. On(der)bewuste signalen van je lichaam die je negeert, waardoor het ventieltje van de hogedrukpan ook wordt weggedrukt. Je blijft maar doorgaan; nog even dit, nog even dat, deadlines en een druk gezin. Totdat de hogedrukpan zo vol zit dat het ventieltje opengaat en je klachten kunt ervaren.

Wanneer we alleen naar het ventieltje kijken, dan kijken we naar het symptoom en niet naar de kern, terwijl dit juist belangrijk is om het proces van sensitisatie naar desensitisatie in gang te zetten. Het is namelijk belangrijk dat de hoge on(der)bewuste druk in de pan minder wordt, anders blijft het ventieltje haperen of sterker nog; het zal meer van zich laten horen.

Maatwerk behandeling
Het proces van sensitisatie naar desensitisatie is een complex en interessant proces dat bij iedereen met hyperacusis en/of tinnitus op een eigen specifieke wijze in gang moet worden gezet. Om deze reden is het altijd belangrijk dat de behandeling van hyperacusis en/of tinnitus maatwerk is. Waarbij niet alleen een multidisciplinaire aanpak, maar juist een meerdimensionale benadering het verschil maakt.

Door onder andere het inzetten van deze visie en werkwijze tijdens trajecten kunnen we inzoomen op de on(der)bewuste processen en triggers die onbedoeld het sensitisatieproces in gang zetten/houden en daarmee klachten als hyperacusis en/of tinnitus in stand houden. Het doel van de trajecten is om uiteindelijk met de verkregen inzichten en handvatten aan de slag te gaan zodat het proces in gang kan worden gezet en jouw klachten uiteindelijk kunnen reduceren.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Meld je aan voor de (online)informatieavond of plan een persoonlijk intakegesprek

Meer dan 92% van onze deelnemers is (zeer) positief over onze trajecten en ervaren weer (meer) rust en stilte.

Wij maken gebruik van Cookies, meer info op onze privacy pagina

Aanmelden voor nieuwsbrief?

Wij houden je op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van Tinnitus en de behandeling daarvan.

Contact

Tinnitus Academie
Boekelerhofweg 25 
7548 RA Enschede (Boekelo)

Tel. 085 0161808
info@tinnitusacademie.nl


Algemene voorwaarden