Van lijden naar leiden: een succesvolle behandeling voor tinnitus en aanverwante klachten

De impact van de coronacrisis is enorm. Naast de lichamelijke impact heeft de pandemie ook op onze mentale gezondheid een grote invloed. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat het percentage van de bevolking dat psychisch ongezond is aanmerkelijk is gestegen. Mensen ervaren meer angst, eenzaamheid, somberheid en stress, maar ook tinnitus is een steeds vaker voorkomende klacht. Ook wij zien dit helaas en zien daarmee ook de vraag naar een behandeling van tinnitus en aanverwante klachten groeien. Want nog steeds worden patienten vaak naar huis gestuurd met het advies om ermee te leren leven. Maar het kan anders!

Vanuit eigen ervaring en in samenwerking met artsen en paramedici heeft Nicole Bekhuis een succesvolle methode ontwikkeld voor de behandeling van tinnitus en aanverwante klachten. De methode maakt onder meer gebruik van de neuroplasticiteit van onze hersenen. Waar het hedendaagse zorgsysteem vaak gericht is op symptoombestrijding is de Bekhuis methode erop gericht om op zoek te gaan naar de on(der)bewuste kern en daarmee (mede) de oorzaak van tinnitus- en aanverwante klachten. Een methode met als doel om uiteindelijk een toekomstbestendig resultaat neer te zetten, zodat mensen weer kunnen genieten van de rust en stilte. Nicole Bekhuis: “Het was een proces van jaren, maar ik ben dankbaar waar ik nu sta”.

Nicole kijkt terug… Daar stond ik dan, in de gang van het ziekenhuis nadat ik net een consult met de KNO-arts had gehad: ‘Nicole ik kan helaas niets meer voor je betekenen!’ Angst en eenzaamheid sloegen me om het hart, moest ik op deze manier doorleven? Met al die rot geluiden in mijn hoofd en een sluimerend gevoel van duizeligheid waardoor ik gekluisterd was aan bed en huis? Ik stond in de kracht van mijn leven, maar ik zag het niet meer zitten!

Eerder lachte het leven Nicole Bekhuis tegemoet. Ze had het fantastisch voor elkaar: een gezond lichaam, knetterhard werken, een riant salaris, een dikke leaseauto, veel en fanatiek sporten en een fijn sociaal netwerk. “Een vijfsterrenleven” zoals ze het zelf aangeeft totdat ze er letterlijk bij neervalt. Een periode van veel onzekerheid dient zich aan. “Zal het altijd zo blijven? Kan ik nooit meer de vogels horen fluiten zonder dat ik word overstemd door de geluiden in mijn hoofd? Kan het überhaupt weer stil worden in mijn hoofd? Kan ik weer wandelen om over hardlopen nog maar niets te zeggen…”

Herken jij je in dit verhaal en wil je een oplossing voor je klachten?

“Geen enkele professional, van KNO-arts tot bedrijfsarts, kon mij verder helpen. Ze hadden de beste intenties om me te helpen en gaven mij veel verschillende adviezen. Adviezen die ik begreep, maar die simpelweg niet bij mij als persoon en bij mijn kern pasten. Ze sloten niet aan bij mijn échte wensen en behoeften en waren geen oplossing voor mijn klachten. Ik liep vast in het zorgsysteem en kreeg zelfs het advies om me te laten afkeuren. Verdriet, onbegrip en machteloosheid namen de overhand waardoor mijn klachten alleen maar toenamen. De geluiden in mijn hoofd, inmiddels wist ik dat het tinnitus was, en het wollige gevoel in mijn hoofd waren steeds vaker aanwezig en dit zorgde voor duizeligheidsaanvallen met braken tot gevolg. Naast mijn tinnitusklachten werd toen ook nog de ziekte van ménière vastgesteld. Het werd eerder slechter dan beter…”

Totdat tijdens een belangrijk gesprek de bekende druppel de emmer deed overlopen. ‘Nicole, ik denk dat je je ziekte niet accepteert’. ’Je laten afkeuren is de beste optie!’ Ik schiet vol en loop rood aan. ‘Ik afgekeurd worden?’ ‘Dat wil ik niet!’. Ik snap best dat het functioneel is maar voor mij niet. ‘Je moet de realiteit onder ogen zien!’ Het is ook in jouw voordeel. Ik ben bang dat je er nu toch aan moet geloven’. Ik ben stil, haal diep adem en zeg met rood doorlopen blauwe ogen van de tranen: “Als dat het scenario is dan trek ik alle stekkers eruit en ga ik mijn eigen koers varen! Ik word daar niet gelukkig van.”

En zo geschiedde; ik sprong in het diepe met alle onzekerheden die daarbij hoorden. Zou ik überhaupt weer kunnen werken? Laat mijn gezondheid dat wel toe? Zou ik wel weer beter worden? Hoe zorg ik ervoor dat ik mij financieel kan redden?

De eerste stap die ik zette was koersen op wat mijn lichaam aangaf, waar ik mij het beste bij voelde en waar ik gelukkig van werd. Ik ging op zoek naar de kern, de dieperliggende oorzaken van mijn tinnitus- en ménière klachten. Hierbij kwam mijn ervaring als fysiotherapeut en programma manager van leiderschapstrajecten goed van pas. In het kader van Pipi Langkous ‘ik heb het nog nooit gedaan, maar ik denk dat ik het kan’ ging ik mezelf op een bepaalde wijze trainen, waarbij mijn hoofd en de geluiden in mijn hoofd een soort richtingsaanwijzer waren en ik volledig mijn eigen pad ging volgen.

Ik leerde te luisteren naar de signalen in mijn lichaam. Stap voor stap, letterlijk en figuurlijk, voelde ik mij beter. Momenten werden uren. Uren werden dagen en dagen werden weken. Ik kon weer wandelen, andere geluiden horen én geluiden verdragen. Af en toe lukte het me achter de laptop te zitten en mijn ervaringen op te schrijven zodat ik hier eventueel anderen later mee zou kunnen helpen. Ook dat ging steeds beter en zo verscheen mijn boek: Succesvol in Balans.  

Uiteindelijk viel alles samen; ontmoetingen met de juiste mensen, al mijn opgedane ervaringen zowel op het gebied van werk- en privé, de manier waarop ik mezelf trainde, de verre reizen die ik maakte, ze hielpen mij om weer een goede balans tussen mij belasting en belastbaarheid te vinden. Het werd steeds rustiger en stiller in mijn hoofd en ik kon weer genieten van de stilte én de vogels. Op dat moment kwam ook het besef dat ik mijn ervaringen graag zou willen delen en andere mensen graag zou willen helpen om het rustig(er) en stil(ler) in hun hoofd te krijgen, waarbij het lichaam letterlijk en figuurlijk in balans komt. De Tinnitus Academie werd geboren. Met een team van circa 14 specialisten hebben we als doel om mensen met tinnitus en aanverwante klachten te helpen om rust, stilte en hun balans weer terug te vinden zodat ze weer energiek en gelukkig hun leven kunnen leiden. We gaan op zoek naar de on(der)bewuste triggers, patronen, gedachten en gevoelens waardoor tinnitus veroorzaakt wordt, om vervolgens door middel van onder meer de neuroplasticiteit van onze hersenen nieuwe patronen aan te leren zodat het geluid naar de achtergrond verdwijnt en uiteindelijk zelfs volledig kan verdwijnen. 

Ik ben dankbaar waar ik nu sta: het was een proces van jaren. Ik kan nu weer genieten, sta volop in het leven en kijk wekelijks met verwondering naar de mooie veranderingen die (internationale) deelnemers in de trajecten doormaken. Het is mijn missie om een beweging te bewerkstelligen voor een andere kijk op zorg en behandeling in de medische wereld. Geen symptoombestrijding, maar aanpak vanuit de kern.

Meer dan 92% van onze deelnemers is (zeer) positief over onze trajecten en ervaren weer (meer) rust en stilte.

Wij maken gebruik van Cookies, meer info op onze privacy pagina

Aanmelden voor nieuwsbrief?

Wij houden je op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van Tinnitus en de behandeling daarvan.

Contact

Tinnitus Academie
Boekelerhofweg 25 
7548 RA Enschede (Boekelo)

Tel. 085 0161808
info@tinnitusacademie.nl


Algemene voorwaarden