Het effect van stress, spanning en druk op tinnitus

Voor velen zit de vakantie er weer op. De tijd van urenlang dineren onder de mediterrane zon, wandelen in de bergen of dagjes uit in eigen land worden weer verruild voor het snoozen van de wekker om op tijd op het werk te zijn. Vol goede moed gaan we na de vakantie weer uitgerust, ontspannen en vol nieuwe ideeën naar het werk. 
 
Echter uit onderzoek blijkt dat na een week vrijwel alle gunstige effecten van een vakantie alweer zijn verdwenen en dat veel mensen een ‘after holiday dip’ ervaren. Het uitgeruste gevoel en de nieuwe energie maken al snel plaats voor de stress, spanning en een gevoel van druk: overvolle mailboxen, deadlines die gehaald moeten worden of het eten dat weer op tijd op tafel moet staan. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat burn-out klachten en andere klachten juist naar voren komen na de vakantie. En laten stress, spanning en het gevoel van druk nu net een trigger zijn waardoor jouw tinnitusklachten (weer) naar voren kunnen komen. 

Het belang van ontspanning
De vraag of we vakantie en rustmomenten ook echt nodig hebben zal 9 van de 10 mensen direct met ‘ja’ beantwoorden, maar is dat eigenlijk ook echt zo? 
 
Het antwoord is kort en krachtig: ja! Om tegenwicht te bieden tegen de spanning die je dagelijks op je werk of in het gezinsleven ervaart heb je een bepaalde mate van ontspanning nodig. Vakanties en rustmomenten hebben diverse positieve effecten op je gezondheid: je adrenaline en cortisol spiegel daalt waardoor je minder stress en spanning voelt en minder druk ervaart. Daarnaast worden je (dagelijkse) gedachtenpatronen onder- of wellicht doorbroken wat weer ruimte geeft voor nieuwe of andere perspectieven. 

Ervaar jij door stress, spanning of druk tinnitus?

Voor je gezondheid is het belangrijk dat je je dagelijks ontspant. En daarmee bedoelen we niet dat je denkt dat je ontspannen bent, maar het is daarbij ook echt belangrijk dat je je daadwerkelijk ontspannen voelt. Natuurlijk hebben we ook een bepaalde mate van stress en spanning nodig om goed te kunnen functioneren, maar door te veel langdurige spanning en te weinig ontspanning kan je lichamelijke en/of mentale klachten krijgen (Hartstichting). Klachten zoals bijvoorbeeld een verhoogde prikkelbaarheid, slecht slapen, minder goed kunnen concentreren, je niet fit voelen, nek-, schouder- en rugklachten of die beangstigende piep, ruis of suis die (weer) naar voren kan komen. 

Vicieuze cirkel
Tinnitusklachten kunnen namelijk een symptoom zijn van on(der)bewuste stress en spanning. Een vicieuze cirkel ligt op de loer, want als je tinnitusklachten ervaart geven deze vaak ook weer onrust en daarmee een gevoel van stress, spanning of druk. In de volgende weergave uit het boek ‘Eerste hulp bij oorsuizen’ van Olav Wagenaar wordt de vicieuze cirkel schematisch weergegeven. 

Olav Wagenaar, 'Eerste hulp bij oorsuizen'.

Dat te veel stress, spanning of druk slecht is voor jouw tinnitusklachten wordt hierboven al beschreven, maar hoe zorg je er nu voor dat je zo min mogelijk stress, spanning en druk ervaart en je tinnitusklachten minder worden of zelfs volledig verdwijnen? Meld je aan voor een (online)informatieavond en/of intakegesprek zodat we samen kunnen kijken wat we voor je kunnen betekenen. 

Meer dan 92% van onze deelnemers is (zeer) positief over onze trajecten en ervaren weer (meer) rust en stilte.

Wij maken gebruik van Cookies, meer info op onze privacy pagina

Aanmelden voor nieuwsbrief?

Wij houden je op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van Tinnitus en de behandeling daarvan.

Contact

Tinnitus Academie
Boekelerhofweg 25 
7548 RA Enschede (Boekelo)

Tel. 085 0161808
info@tinnitusacademie.nl


Algemene voorwaarden