De invloed van on(der)bewuste processen op tinnitus

Onze hersenen zijn een levende databank waarin alle ervaringen uit ons leven grotendeels on(der)bewust zijn opgeslagen. Vanuit deze databank reageert ons lichaam op bepaalde situaties en vertonen we gedrag. Gedrag waarvan we ons slechts van 5-10% bewust van zijn, terwijl 90-95% van ons gedrag onbewust wordt uitgevoerd. Ben jij je bijvoorbeeld bewust geweest van het feit dat je tijdens het lezen van dit bericht bleef ademen, je met je ogen knipperde of je misschien wel blij voelde/je hart bleef kloppen?

We hebben vaak het gevoel dat we overal controle over hebben en bewuste keuzes maken, maar niets is minder waar. Een groot deel van ons gedrag en gevoel wordt bepaald door on(der)bewuste gedachten, processen en patronen die we in de loop van ons leven hebben aangeleerd door ervaringen en gebeurtenissen.

Je lichaam praat door middel van symptomen
Je on(der)bewuste is dus en hele belangrijke parameter voor je lichaam en ook voor jouw tinnitus. De on(der)bewuste processen worden door het limbisch systeem (autonome zenuwstelsel) aangestuurd. Het limbisch systeem staat in directe verbinding met je hersenen en dus ook met het auditieve deel van je brein, dit is het deel van je brein waarmee je kunt horen. Door deze directe verbinding met de hersenen kunnen on(der)bewuste processen en triggers dus grote invloed hebben op de symptomen in het het auditieve deel.
 
Wanneer je bijvoorbeeld (veel) stress of druk ervaart, vermoeid of prikkelbaar bent of je kunt je moeilijk concentreren voel je je vaak minder belastbaar. Je limbisch systeem zal on(der)bewust ‘harder gaan werken‘ om je belastbaarheid te vergroten. Je lichaam kan in een soort van ‘over drive’ komen zonder dat je je daar bewust van bent. Als symptoom en daarmee waarneembaar voor jou kunnen tinnitusklachten ontstaan, kan je toon harder worden, je kunt andere geluiden gaan horen, de toon is ineens hoorbaar in het andere oor of geluiden kunnen bijvoorbeeld harder binnenkomen, ook wel hyperacusis genoemd. 

Een belangrijke sleutel met betrekking tot het ontstaan, verergeren of veranderingen van tinnitus ligt dus in de on(der)bewuste processen. Want vaak (90-95%) ben je je niet bewust van de on(der)bewuste processen en triggers, terwijl je denkt dat je je daar wel bewust van bent (5-10%).
 
Ben jij benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen in het opsporen van on(der)bewuste processen die invloed kunnen hebben op je tinnitus? Meld je aan voor een intakegesprek en zet bewust de eerste stap naar een geruisloos/geruislozer leven. 

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Meld je aan voor een (online) informatieavond of een intakegesprek

Meer dan 92% van onze deelnemers is (zeer) positief over onze trajecten en ervaren weer (meer) rust en stilte.

Wij maken gebruik van Cookies, meer info op onze privacy pagina

Aanmelden voor nieuwsbrief

Wij houden je op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van Tinnitus en de behandeling daarvan.

Contact

Tinnitus Academie
Boekelerhofweg 25 
7548 RA Enschede

Tel. 085 0161808
info@tinnitusacademie.nl

Algemene voorwaarden