De relatie tussen tinnitus en gehoorverlies

Muziek die lekker hard door je oordopjes klinkt, vuurwerk dat van dichtbij wordt afgestoken of het bijwonen van een concert waarbij de muziek hard door de boxen dreunt. Allemaal geluiden waardoor gehoorschade veroorzaakt kan worden en waardoor vervelende klachten, zoals gehoorverlies, tinnitus of hyperacusis kunnen ontstaan. Maar wat is nu het verband tussen geluid, gehoorverlies en tinnitus?

Vaak bestaat nog het idee dat mensen met tinnitus een minder of slecht gehoor hebben, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Ook mensen met een goed gehoor kunnen last krijgen van tinnitus en/of hyperacusis. Binnen de deelnemers die wij wekelijks behandelen zien we vaak dat deelnemers een uitstekend gehoor hebben, maar toch last hebben van tinnitus en aanverwante klachten. Slechthorendheid en doofheid daarentegen kan wel een verhoogde kans geven op tinnitus.

De functie van de trilharen
Wanneer er sprake is van gehoorverlies komt het vaak voor dat de trilharen in het slakkenhuis beschadigd zijn, waardoor er geen of verkeerde signalen aan de hersenen worden doorgegeven. Hoe dit werkt leggen we uit: het geluid dat via de oorschelp ons oor binnenkomt wordt van buiten naar binnen steeds kleiner. Ieder onderdeel van het oor zorgt daarnaast voor een bepaalde versterking. De versterking van het geluid zorgt er uiteindelijk voor dat er op een klein oppervlakte veel energie wordt geleverd, zoveel energie dat vervolgens de vloeistof die zich in het slakkenhuis bevindt in beweging wordt gebracht door de stijgbeugeltjes, waardoor er een golf in de vloeistof ontstaat. In het slakkenhuis zit een orgaan, het orgaan van Corti waar zich de trilharen, ook wel haarcellen, bevinden. Deze trilharen zijn de ontvangers van het geluid, de zenuw. Door de vloeistof golf gaan de trilharen wiebelen en wordt er een soort stroomstoot aan de zenuw gegeven waardoor je kunt horen.

Bij gehoorverlies zullen de trilharen die beschadigd zijn het geluid niet goed doorgeven aan het auditieve deel van ons brein. We horen bepaalde hoge en/of lage tonen daardoor niet, maar ook kan er een verkeerd signaal aan de hersenen worden doorgegeven waardoor mensen bijvoorbeeld een piep horen: tinnitus. 

Bovenstaande afbeelding schetst een beeld van trilharen die nog in tact zijn. 

Bovenstaande afbeelding schetst een beeld van trilharen die zijn beschadigd. 

Oorzaken van gehoorverlies
Naast het oplopen van een geluidstrauma waardoor trilharen beschadigen, zijn er nog andere oorzaken voor gehoorverlies of doofheid. Er kunnen verschillende problemen in het oor ontstaan, zoals een oorontsteking, vocht dat zich achter het trommelvlies bevindt of het aanstampen van oorsmeer kunnen (tijdelijke) problemen veroorzaken. Ook kan het erfelijk bepaald zijn dat sommige mensen gevoeliger en vatbaarder zijn voor gehoorverlies. Daarnaast kunnen omgevingsfactoren, zoals alcohol, nicotine of bepaald medicijngebruik een verhoogde vatbaarheid op oor/haarcelschade geven.

Wanneer is geluid nu schadelijk?
Dat geluid schade kan aanrichten weten we allemaal, denk maar aan die tijdelijke piep die je soms ervaart na een avondje stappen. Gelukkig is dit maar tijdelijk, echter loopt 40% van de jongeren, bij het luisteren van bijvoorbeeld muziek, gehoorschade op door het veelvuldig gebruik van oordopjes of een hoofdtelefoon. Maar hoe loop je dan geluidsschade op? Het gaat hierbij vooral om de duur en intensiteit van het geluid. Hier zit namelijk een belangrijk verband in. Logisch, want hoe luider het geluid, hoe minder lang je het geluid kan verdragen zonder schade aan je oor te brengen.

Geluid wordt ook wel uitgedrukt in decibel en hertz. Eerder hebben we al omschreven dat geluiden trillingen zijn van lucht dat beweegt. Dit wordt uitgedrukt in decibel en geeft aan hoe hard het geluid is. Het aantal trillingen per seconde wordt vervolgens uitgedrukt in Hertz. 0 decibel is de zogenaamde gehoordrempel voor het menselijk oor. Dit wil niet zeggen dat er geen geluid is, alleen is het geluid voor ons niet hoorbaar. Onderstaand vind je een overzicht van geluiden gekoppeld aan het aantal decibel, waarbij rood onveilig is en groen veilig. Echter hangt de schade die je eventueel door geluid kan aanbregen aan je oor natuurlijk ook samen met de duur van het geluid waar je aan wordt blootgesteld.

Op zoek naar een oplossing
Wanneer door gehoorschade tinnitus veroorzaakt wordt kan dat leiden tot problemen zoals communicatie-, slaap-, en concentratieproblemen, vermoeidheid of een sociaal isolement.  Ondanks de tinnitus bij sommige mensen wordt verzoorzaakt door gehoorverlies zijn er, net als bij mensen zonder gehoorverlies en tinnitus, nog veel mogelijkheden om de tinnitus te verminderen. Los van de oorzaak speelt namelijk het auditieve deel van ons brein een grote rol en kunnen we door het neuroplastische vermogen van ons brein onze hersenen herstructureren en herstellen en kunnen klachten zoals tinnitus verminderen of verdwijnen. Oók bij mensen die last hebben van gehoorverlies. 

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Meld je aan voor de (online)informatieavond of plan een persoonlijk intakegesprek

Meer dan 92% van onze deelnemers is (zeer) positief over onze trajecten en ervaren weer (meer) rust en stilte.

Wij maken gebruik van Cookies, meer info op onze privacy pagina

Aanmelden voor nieuwsbrief?

Wij houden je op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van Tinnitus en de behandeling daarvan.

Contact

Tinnitus Academie
Boekelerhofweg 25 
7548 RA Enschede (Boekelo)

Tel. 085 0161808
info@tinnitusacademie.nl

Algemene voorwaarden