Tinnitus? Waar komen die geluiden nu vandaan?

Wanneer je last hebt van tinnitus hoor je geluiden terwijl er geen aantoonbaar geluid aanwezig is. Voor iedereen is het geluid dat waargenomen wordt anders, de één hoort een harde pieptoon, terwijl de ander een lichte ruis of bromtoon waarneemt. Niemand hoort eigenlijk dezelfde geluiden, terwijl het mechanisme waardoor de geluiden ontstaan wel hetzelfde is. 

Maar waar komt het geluid nu dan vandaan? En welke rol speelt ons brein hierin?

Horen met je oren?
Horen met je oren? Nee, we horen met onze hersenen. Natuurlijk hebben je oren bij het waarnemen van geluid wel degelijk een essentiele functie, maar uiteindelijk hoor je met je brein. Geluid is een trilling dat van buitenaf wordt opgevangen door je buitenoor en vervolgens via je midden-, en binnenoor verstuurd wordt naar het auditieve deel van je brein. Daar worden de trillingen uiteindelijk omgezet in geluiden waardoor je kan horen, verstaan en begrijpen.

Breinsuizen
Naast het buiten-, midden- en binnenoor speelt dus brein een essentiele rol bij het waarnemen van geluid. Wanneer iemand last heeft van tinnitus staat geluid centraal en uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek blijkt dat, net als bij het 'gewoon' waarnemen van geluid ons brein bij tinnitus een grote rol speelt. Daarom wordt er vaak gesproken van breinsuizen in plaats van tinnitus of oorsuizen. Maar welke rol speelt ons brein nu bij tinnitus? 

In ons brein hebben we miljarden synapsen die zorgen voor de informatieoverdracht vanuit onze zintuigen naar het juiste deel in ons brein. Geluid (of pijn) dat we waarnemen via onze zintuigen wordt ook gezien als informatie. Deze informatie wordt door middel van synapsen in je brein overgedragen. Dit zijn een soort kleine koppelingen tussen uitlopers van zenuwcellen, waardoor impulsen zoals geluid, pijn of emotie wordt overgedragen en wij kunnen horen, pijn kunnen ervaren en emoties kunnen voelen.

De synapsen geven alleen informatie door wanneer dat ook echt nodig is, dus wanneer er geluid is of je pijn ervaart. Wanneer er geen informatieoverdracht hoeft plaats te vinden zullen de synapsen zich weer ontkoppelen. Op het moment dat je last hebt van tinnitus en die vervelende toon weer aanwezig is, is er sprake van een verstoorde informatieoverdracht en worden er (storende) signalen doorgegeven, waardoor de impulsoverdracht in stand blijft. Het brein produceert zelf een geluid, terwijl het geluid niet daadwerkelijk in de omgeving aanwezig is. De synapsen blijven aan elkaar gekoppeld, waardoor er continu informatie (het geluid) wordt overgedragen en je die piep, ruis of suis hoort.

Neuroplasticiteit: het zelfhelend vermogen van je brein
Je brein speelt dus wel degelijk een rol bij de klachten die je ervaart, maar door de neuroplasticiteit van ons brein zijn er ook veel mogelijkheden. De hersenen hebben namelijk het vermogen om zich te herstellen, te herstructereren en te vernieuwen. Eigenlijk is je brein zichzelf dus continu aan het ‘verbouwen’. In negatieve zin kan dit dus als symptoom tinnitus zijn, maar het goede nieuws is dat we door de neuroplasticiteit van ons brein ook de tinnitus (vaak) kunnen beïnvloeden en daarmee kunnen reduceren.

Online informatieavond

Bedankt voor je belangstelling! Momenteel ervaren we een enorme toename van mooie en positieve reacties op basis van het artikel in de Tubantia over Michal Sadílek en Nicole Bekhuis. Door deze enorme toename zitten alle online informatieavonden van mei en juni helaas al vol en werken we vanaf heden met een wachtlijst. Uiteraard willen we ten alle tijden onze kwaliteit waarborgen en hebben we als doel om iedereen zo snel mogelijk van de juiste informatie te voorzien. 

Mocht je geïnteresseerd zijn in onze methode en trajecten laat dan vrijblijvend je gegevens achter, zodat wij jou op onze wachtlijst kunnen plaatsen voor het bijwonen van één van onze online informatieavonden. We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op, bedankt voor je begrip.

Persoonlijk intakegesprek
Ieder traject is maatwerk, we nodigen je na aanwezigheid van een (online)informatieavond uit voor een persoonlijk intakegesprek. Tijdens het intakegesprek bespreken we aan de hand van vooraf ingevulde vragenlijsten jouw klachten, wensen en behoeften om te beoordelen of we iets voor je kunnen betekenen. 

Laat je gegevens achter en zet de eerste stap naar een geruislozer leven!

Laat vrijblijvend je gegevens achter! 


Het kan zijn dat een reactie op je mail, aanvraag via onze website of telefoontje wat langer kan duren. We hopen je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en hopen op je begrip. Hartelijk dank, het Team van de Tinnitus Academie.

Meer dan 92% van onze deelnemers is (zeer) positief over onze trajecten en ervaren weer (meer) rust en stilte.

Wij maken gebruik van Cookies, meer info op onze privacy pagina

Aanmelden voor nieuwsbrief?

Wij houden je op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van Tinnitus en de behandeling daarvan.

Contact

Tinnitus Academie
Boekelerhofweg 25 
7548 RA Enschede (Boekelo)

Tel. 085 0161808
info@tinnitusacademie.nl


Algemene voorwaarden