Terugblik Online Tinnitus Symposium
Tinnitus, het is beïnvloedbaar? 

Zaterdag 26 maart mochten wij meer dan 100 deelnemers welkom heten tijdens het Online Tinnitus Symposium. Een dag waarop kennis en inzicht over tinnitus en aanverwante klachten werd gedeeld, de werking van ons oor en brein werd toegelicht en twee oud-deelnemers hun verhaal met ons deelden, met als boodschap dat tinnitus in vele gevallen beïnvloedbaar is.

Gehoorbeschadiging, tinnitus en ons brein
Het symposium werd geopend door dokter Diederick van Zuijlen, KNO-arts binnen het Medisch Spectrum Twente. Hij vertelde onder andere over de werking van het oor en de relatie tussen tinnitus en slechthorendheid. Bij tinnitus, in de volksmond ook wel oorsuizen genoemd, wordt vaak gedacht dat dit gepaard gaat met slechthorendheid, maar niet iedereen met tinnitus heeft slechthorendheid en niet iedereen met slechthorendheid heeft tinnitus. Echter geeft slechthorendheid wel een verhoogde kans op tinnitus, maar hoe kan tinnitus dan nog meer ontstaan?

Om deze vraag te beantwoorden nam neuroloog Cobie Baart ons mee in de werking van het brein, legde zij uit waarom tinnitus ook wel breinsuizen wordt genoemd en vertelde ze kort over de PMA-methode die integraal wordt ingezet in de trajecten van de Tinnitus Academie.

Vervolgens werden er tijdens de tafelsessie met Diederick en Cobie enkele vragen beantwoord, waaronder de vraag over de relatie tussen corona en tinnitus. Want hoe komt het eigenlijk dat het aantal mensen met tinnitus door corona is toegenomen en dat er meer mensen zijn die ernstige tinnitus ervaren? Naast dat corona reukverlies kan veroorzaken kan een besmetting met corona ook slechthorendheid veroorzaken, waardoor bijvoorbeeld tinnitus kan ontstaan. Daarnaast is er de afgelopen periode veel met de samenleving gebeurd, mensen zijn onrustig en in moeilijke tijden kan het zijn dat tinnitus dominanter wordt.

Tinnitus, het is beïnvloedbaar?
Vlak voor en na de pauze deelden Anique Peper en Geurt Trip hun verhaal over de impact van tinnitus op hun sociale leven en vertelden zij hoe zij het traject bij de Tinnitus Academie hebben ervaren. Een traject waarin zij hebben geleerd dat tinnitus, in hun geval, wel degelijk beïnvloedbaar is. Door het volgen van het traject leven zij nu weer vanuit vertrouwen en rust. Bekijk hier hun persoonlijke verhaal.

De invloed van de tong
Eén van de interventies die tijdens de trajecten binnen de Tinnitus Academie naar voren komt is CRAFTA. Dit onderwerp kon dan ook niet onbesproken blijven tijdens het Online Tinnitus Symposium. Miranda Hanskamp, CRAFTA-therapeut, vertelde de aanwezigen meer over onze schouder-, nek-, kaak-, en schedelregio en de zoektocht naar de disfuncties in het lichaam. Want zelfs de stand van de tong of spanning in de kaak kan invloed hebben op je tinnitus. Tijdens de trajecten gaan we echter niet alleen op zoek naar de disfuncties in het lichaam, maar kijken we ook naar de oorzaak van het ontstaan van deze disfuncties. 

De diverse interventies, zoals PMA en CRAFTA, die worden ingezet tijdens de trajecten hebben een versterkend effect op elkaar. Een traject volgen binnen de Tinnitus Academie is dan ook een intensieve en bijzondere ervaring, waarbij we altijd kijken naar de de volledige samenhang van jouw klachten om uiteindelijk een duurzaam resultaat neer te zetten. 

Van lijden naar leiden
Aan het einde van de ochtend deelde Nicole Bekhuis haar persoonlijke verhaal met ons. Zelf liep zij, net als vele mensen met tinnitus, vast in het zorgsysteem. Ook zij kreeg te horen “leer er maar mee leven”. Maar na het proces dat zij zelf heeft doorlopen en waardoor ze nu weer geniet van de rust en stilte wil ze nogmaals benadrukken hoe belangrijk het is om voor de behandeling van tinnitus uit te gaan van een meerdimensionale en multidisciplinaire aanpak. “Het gaat niet om het gelijk, maar juist om het verschil”. Vanuit deze gedachte is de Tinnitus Academie ontstaan, waarbij we op zoek gaan naar de on(der)bewuste oorzaak om in korte tijd verandering te realiseren.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Meld je aan voor de (online)informatieavond of plan een persoonlijk intakegesprek

Online informatieavond

Mocht je geïnteresseerd zijn in onze methode en trajecten meld je dan vrijblijvend en kosteloos aan voor één van onze online informatieavonden. Tijdens de informatieavond vertellen we meer over: 

  • Tinnitus, hyperacusis en aanverwante klachten in relatie tot je brein;
  • De mogelijkheden die er zijn voor jouw klachten;
  • De Bekhuis Methode die vanuit eigen ervaring en in samenwerking met artsen en paramedici is ontwikkeld;
  • De groeps-, duo en individuele trajecten;
  • De invloed van de neuroplasticiteit van ons brein en tinnitus en/of hyperacusis;
  • En delen we ervaringen van oud-deelnemers.

Persoonlijk intakegesprek
Ieder traject is maatwerk, na het volgen van de informatieavond ben je van harte welkom voor een persoonlijk intakegesprek. Tijdens het intakegesprek bespreken we aan de hand van vooraf ingevulde vragenlijsten jouw klachten, wensen en behoeften om te beoordelen of we iets voor je kunnen betekenen. 

Laat je gegevens achter en zet de eerste stap naar een geruislozer leven!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis.

Meld je vrijblijvend aan!

VOL! Online informatieavond | dinsdag 2 april om 19.30 uur

Meer dan 92% van onze deelnemers is (zeer) positief over onze trajecten en ervaren weer (meer) rust en stilte.

Wij maken gebruik van Cookies, meer info op onze privacy pagina

Aanmelden voor nieuwsbrief?

Wij houden je op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van Tinnitus en de behandeling daarvan.

Contact

Tinnitus Academie
Boekelerhofweg 25 
7548 RA Enschede (Boekelo)

Tel. 085 0161808
info@tinnitusacademie.nl


Algemene voorwaarden