Neuroplasticiteit: de mogelijkheden van ons brein bij tinnitus

Neuroplasticiteit is het vermogen van ons brein om nieuwe verbindingen te realiseren, te herstellen, herstructureren en aan te passen, waardoor ons brein tot veel in staat is! Zo kunnen we nieuwe dingen leren, patronen en gedrag aanpassen en zijn we ons hele leven in staat om ons te kunnen ontwikkelen. Een mooi gegeven dat ook kan worden ingezet bij het beïnvloeden en verminderen van klachten zoals tinnitus, hyperacusis of aanverwante klachten.

Horen met je oren?
Het principe dat ons brein neuroplastisch is nemen we dan ook als uitgangspunt binnen de Bekhuis Methode®, de methode die centraal staat in al onze trajecten. De woorden ‘leer er maar mee leven’ vervangen wij door te kijken naar de mogelijkheden die er zijn, omdat we vanuit eigen ervaring weten dat er mogelijkheden zijn om klachten zoals tinnitus, hyperacusis en aanverwante klachten te beïnvloeden en daarmee te verminderen. 

Sentisisatie
Maar voordat we naar de oplossing gaan, moeten we natuurlijk ook weten hoe klachten zoals tinnitus en hyperacusis ontstaan. Vaak wordt er gedacht dat er bij klachten als tinnitus of hyperacusis ‘iets kapot’ is in het oor, echter hoeft dit niet altijd zo te zijn. Ook bij het ontstaan van de klachten kan ons brein namelijk een grote rol spelen. De klachten kunnen ontstaan door de sensitisatie van ons brein. Een complex en interessant fenomeen waarbij het brein (steeds) (over)gevoelig(er) wordt. Externe geluiden die eerder ‘normaal’ gefilterd werden doorgegeven kunnen hierdoor versterkt binnenkomen en mogelijk zelfs als pijnlijk worden ervaren. Daarnaast kan het zijn dat door deze overgevoeligheid je tinnitus toeneemt, in frequentie of luidheid. Je brein wordt steeds alerter, waardoor onbewust en onbedoeld je klachten in stand worden gehouden.

Van sentisisatie naar desensitisatie
Gelukkig kan met behulp van de neuroplasticiteit dit proces ook omgedraaid worden. We noemen dit proces desensitisatie: je brein wordt (steeds) minder gevoelig en geluiden en prikkels kunnen uiteindelijk weer goed en ‘normaal’ verwerkt worden waardoor de geluiden minder hard of pijnlijk binnenkomen. Ook de frequentie en luidheid van je tinnitus kan hierdoor verminderen.

Een belangrijk aspect bij het proces van desensitisatie is het krijgen van inzicht in de on(der)bewuste processen die gedrag, patronen of emoties in relatie tot je klachten in stand houden. Door hier inzicht in te krijgen kun je uiteindelijk met behulp van de neuroplasticiteit van je brein aangeleerde patronen en gedrag doorbreken.

Ben jij benieuwd op welke manier de neuroplasticiteit van je brein jou kan helpen bij het beïnvloeden en daarmee het verminderen van je klachten? Plan een persoonlijk intakegesprek.

Meer dan 92% van onze deelnemers is (zeer) positief over onze trajecten en ervaren weer (meer) rust en stilte.

Wij maken gebruik van Cookies, meer info op onze privacy pagina

Aanmelden voor nieuwsbrief?

Wij houden je op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van Tinnitus en de behandeling daarvan.

Contact

Tinnitus Academie
Boekelerhofweg 25 
7548 RA Enschede (Boekelo)

Tel. 085 0161808
info@tinnitusacademie.nl


Algemene voorwaarden