Cirkelinvloedenbetrokkenheid def

Hoe gaan we om met uitdagingen?
De cirkel van Invloed en Betrokkenheid

“Daar zat ik dan in de badkamer roepend naar mijn moeder omdat ik hulp nodig had. De draaiduizelingen en tinnitus waar ik last van had beperkten op dat moment zo mijn leven dat ik mij na het douchen niet zelfstandig kon afdrogen en aankleden. Van zelfstandig boodschappen doen of een sociaal leven onderhouden was geen sprake meer, een terrasje pakken was een utopie en ik zou afgekeurd worden. Grote en kleine uitdagingen waar ik op dat moment mee worstelde en mee om moest leren gaan, maar hoe?”

We kennen ze allemaal wel; uitdagingen! Maar hoe gaan we daarmee om en laten we ons lijden of nemen we de leiding?

“Het moment dat ik mijn moeder om hulp moest vragen herinner ik mij nog goed. Confronterend, maar tegelijk was er ook een stemmetje dat zei ‘kijk naar wat er wél is, ondanks dat het nu totaal uitzichtloos is’. Ik was immers al zelf naar de badkamer gelopen, terwijl dat voorheen nog niet ging. Letterlijk en figuurlijk was ik een aantal stappen vooruitgegaan. Daarbij realiseerde ik mij dat ik wilde kijken naar wat ik juist kon leren van mijn ziekteproces en waar ik wél invloed op had. Hierdoor creëerde ik een andere copingstijl (de manier waarop je reageert in een stressvolle situatie) in plaats van een oordeel over mezelf te vormen dat ik op mijn 37ste al lichamelijke verzorging van mijn moeder nodig had.”

De cirkel van Invloed en Betrokkenheid
Om uitdagingen aan te gaan, succes te bereiken of stappen vooruit te zetten in je eigen tinnitus of hyperacusis proces is het belangrijk om te kijken hoe we omgaan met bepaalde gebeurtenissen of omstandigheden. Sommige gebeurtenissen of omstandigheden waar we (emotioneel) betrokken bij zijn kunnen we helaas niet (direct) veranderen, denk aan het weer, de armoede over de wereld of de mening en het gedrag van anderen. Daar tegenover staat ons eigen gedrag waar we wél invloed op hebben.

Deze twee aspecten, gebeurtenissen waar we (emotioneel) betrokken bij zijn en ons eigen gedrag, staan centraal in de Cirkel van Invloed en Betrokkenheid. Een krachtig model ontwikkeld door Stephen Covey, om bewustwording te creëren over de dingen waar jij de meeste tijd en energie in steekt en hoe je met bepaalde omstandigheden omgaat. Hoe ga je bijvoorbeeld om wanneer je tinnitus harder wordt? Of wanneer de geluiden veranderen? Of wanneer bepaalde geluiden weer ‘pijn doen aan je oren’?

Het artikel gaat verder onder dit blok.

Online informatieavond

Benieuwd naar onze werkwijze, methode en trajecten? Meld je dan vrijblijvend en kosteloos aan voor één van onze online informatieavonden. Tijdens de informatieavond vertellen we meer over: 

  • Tinnitus, hyperacusis en aanverwante klachten in relatie tot je brein;
  • De mogelijkheden die er zijn voor jouw klachten;
  • De Bekhuis Methode die vanuit eigen ervaring en in samenwerking met artsen en paramedici is ontwikkeld;
  • De groeps-, duo en individuele trajecten;
  • De invloed van de neuroplasticiteit van ons brein en tinnitus en/of hyperacusis.
  • En delen we ervaringen van oud-deelnemers.

Meld je vrijblijvend aan

Iedereen heeft een eigen strategie en (overlevingsstrategie)mechanisme om met bepaalde (vervelende) gebeurtenissen en omstandigheden om te gaan. Afhankelijk van je persoonlijkheid kan dit (meer) actief of passief zijn. Bij aan actieve stijl kijk je meer naar je eigen gedrag, de cirkel van invloed, waar jij invloed op hebt. Toch nemen we vaak onbewust en onbedoeld een passieve stijl aan en richten we ons op de cirkel van betrokkenheid: we irriteren ons aan het gedrag van een ander, maken onze zorgen over armoede in de wereld of balen dat het geluid in ons hoofd harder is geworden. We voelen ons machteloos omdat we niet weten waar het naar toe gaat, met de wereld of met je tinnitus en hyperacusis.

Onbewust en onbedoeld
Onze aandacht gaat, onbewust en onbedoeld, vaak uit naar datgene waar we géén invloed op hebben. Juist het feit dat we hier geen verandering in kunnen aanbrengen kan een gevoel van stress, angst, boosheid, verdriet, frustratie en machteloosheid geven. Emoties en gevoelens die klachten als tinnitus, hyperacusis en/of draaiduizelingen juist kunnen verergeren.

“Wil ik daarmee zeggen dat wanneer we naar de cirkel van invloed kijken alle uitdagingen direct op te lossen zijn?” Nee! Zeker niet. Echter in min of meer uitzichtloze situaties is het makkelijk(er) om onbewust ‘in de weerstand te schieten en de situatie de schuld te geven’. Ik wilde dat niet, omdat ik dan zeker wist dat er niets zou veranderen. In plaats daarvan ben ik met, vallen en opstaan, de uitdagingen waar ik geen directe invloed op had gaan accepteren, zodat dat kon verdwijnen en ben ik gaan kijken naar wat ik wel kon en waar ik invloed op had, zowel lichamelijk als geestelijk. Dat voelde voor mij in ieder geval als een ingang om de deur (weer) verder te openen en stukje bij beetje weer de regie te nemen over mijn gezondheid. Stap voor stap, steeds weer binnen alle beperkingen, kaders en belemmeringen die er toen waren. Want als ik deed wat ik deed dan bleef het zoals het was."

"Uiteindelijk was het een heel proces om steeds meer rust in mijn hoofd en lichaam te ervaren. Dat is gelukt door veelal kennis te nemen van wetenschappelijke onderbouwde theorieën, veel ervaringsgerichte oefeningen en trainen, waardoor ik nu weer letterlijk en figuurlijk stabiel in mijn leven sta en rust en stilte ervaar. Kennis, inzichten en ervaringsgerichte oefeningen die samenkomen in de Bekhuis Methode®".

Wil jij meer inzicht over de relatie tussen je brein en de klachten die je ervaart en ben je benieuwd naar welke factoren belangrijk zijn bij tinnitus, hyperacusis en aanverwante klachten zodat jezelf ook meer de regie kunt nemen?

Meld je vrijblijvend en kosteloos aan voor de online informatieavond.

Meer dan 92% van onze deelnemers is (zeer) positief over onze trajecten en ervaren weer (meer) rust en stilte.

Wij maken gebruik van Cookies, meer info op onze privacy pagina

Aanmelden voor nieuwsbrief?

Wij houden je op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van Tinnitus en de behandeling daarvan.

Contact

Tinnitus Academie
Boekelerhofweg 25 
7548 RA Enschede (Boekelo)

Tel. 085 0161808
info@tinnitusacademie.nl


Algemene voorwaarden