Terugblik Symposium Tinnitus Academie

Oorsuizen of breinsuizen?

We kijken terug op een boordevol Symposium welke zeer geslaagd was! Nicole Bekhuis, oprichtster van de Tinnitus Academie, opende het Symposium en vertelde waarom ze de Tinnitus Academie heeft opgericht. Ze heeft zelf aan den lijve ondervonden hoe het was om ernstig Tinnitus te hebben. Ze kon er zelfs door afgekeurd worden... Op een gegeven moment merkte ze dat ze haar geluiden kon beïnvloeden, dat was het begin van de Bekhuis methode die momenteel succesvol wordt in gezet in de trajecten van de Tinnitus Academie.

KNO-arts; Anne Marije Prinsen-Kuijen werkzaam in Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) gaf inzicht over welke weg het geluid aflegt. De oorschelp vangt als het ware het geluid op en verwerkt geluid in een elektrisch signaal wat uiteindelijk in de hersenen wordt verwerkt zodat wij kunnen luisteren, elkaar kunnen verstaan en begrijpen. Ons uitwendige-, midden-, en binnenoor zijn direct met onze hersenen verbonden.

Vervolgens sloot Neuroloog Cobie Baart inhoudelijk prachtig aan op het boeiende betoog van Anne Marije Prinsen-Kuijlen. Cobie liet zien en de aanwezigen ervaren, hoeveel en welke invloed onze hersenen hebben. Wanneer we (nog) beter of goed inzicht krijgen op onze on(der)bewuste processen dan ligt hier onder andere de sleutel om onze tinnitusklachten te verminderen. Tinnitus is een fantoomgeluid. We horen het geluid wel maar het is daadwerkelijk niet in onze omgeving aanwezig. Hersenen zijn neuroplastisch, dit is het vermogen van de hersenen om zich te herstellen, te herstructureren, te vernieuwen. Er vindt een continu vervangingsproces plaats en daarmee een zelf genezend vermogen. Kortom, het is wetenschappelijk bewezen dat er bij tinnitus veelal sprake is van 'breinsuizen' (De Ridder D, Vanneste S, & Congedo M, 2011) en daarmee is Tinnitus (vaak) beïnvloedbaar.

KNO-arts Bas de Cock, werkzaam in het ziekenhuis Amstelland te Amsterdam nam ‘het stokje’ van Cobie Baart over en vertelde ons over de vicieuze cirkel omtrent Tinnitus. Waarbij Tinnitus veelal niet de enige klacht is waar mensen mee kampen. Aspecten als concentratieproblemen, slapeloosheid, angst, verhoogde prikkelbaarheid etc. spelen zeer regelmatig mee. Onderdeel van deze vicieuze cirkel is dat het zenuwstelsel, wat weer directe invloed heeft op ons brein, overactief kan zijn. Om de vicieuze cirkel te doorbreken is het dus belangrijk dat de vaak on(der)bewuste trigger(s) of te wel ‘rootcause(s)’ wordt aangepakt. Op zoek gaan naar de oorzaak, de bron is dus van groot belang. 

Michiel Trouw, manueel therapeut, CRAFTA therapeut en docent, extended scope specialist, sloot inhoudelijk de dag af door ons allen mee te laten kijken vanuit weer een ander perspectief naar tinnitus; op welke wijze kan de invloed van het bewegingsapparaat eventueel bijdragen aan het vermeerderen dan wel verminderen van Tinnitus? Botten, spieren en zenuwen in het gebied van onze schouder-nek-hoofd-hals- kaak en schedel spelen naast de eerder genoemde on(der)bewuste factoren een belangrijke rol bij Tinnitus.

Een multidisciplinaire, meerdimensionale, integrale én persoonlijke aanpak is dan ook wezenlijk van belang! Dit is precies wat de "Bekhuis methode" inhoudt en wat tijdens de trajecten van de Tinnitus Academie ingezet wordt. Wil je meer algemene informatie over onze methode en trajecten? Schrijf je dan nu in voor een informatieavond. Ben jij zeer geïnteresseerd om een traject te volgen? Dan nodigen wij jou van harte uit om een vrijblijvend intake gesprek bij ons te volgen.

Online informatieavond

Bedankt voor je belangstelling! Momenteel ervaren we een enorme toename van mooie en positieve reacties op basis van het artikel in de Tubantia over Michal Sadílek en Nicole Bekhuis. Door deze enorme toename zitten alle online informatieavonden van mei en juni helaas al vol en werken we vanaf heden met een wachtlijst. Uiteraard willen we ten alle tijden onze kwaliteit waarborgen en hebben we als doel om iedereen zo snel mogelijk van de juiste informatie te voorzien. 

Mocht je geïnteresseerd zijn in onze methode en trajecten laat dan vrijblijvend je gegevens achter, zodat wij jou op onze wachtlijst kunnen plaatsen voor het bijwonen van één van onze online informatieavonden. We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op, bedankt voor je begrip.

Persoonlijk intakegesprek
Ieder traject is maatwerk, we nodigen je na aanwezigheid van een (online)informatieavond uit voor een persoonlijk intakegesprek. Tijdens het intakegesprek bespreken we aan de hand van vooraf ingevulde vragenlijsten jouw klachten, wensen en behoeften om te beoordelen of we iets voor je kunnen betekenen. 

Laat je gegevens achter en zet de eerste stap naar een geruislozer leven!

Laat vrijblijvend je gegevens achter! 


Het kan zijn dat een reactie op je mail, aanvraag via onze website of telefoontje wat langer kan duren. We hopen je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en hopen op je begrip. Hartelijk dank, het Team van de Tinnitus Academie.

Meer dan 92% van onze deelnemers is (zeer) positief over onze trajecten en ervaren weer (meer) rust en stilte.

Wij maken gebruik van Cookies, meer info op onze privacy pagina

Aanmelden voor nieuwsbrief

Wij houden je op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van Tinnitus en de behandeling daarvan.

Contact

Tinnitus Academie
Boekelerhofweg 25 
7548 RA Enschede

Tel. 085 0161808
info@tinnitusacademie.nl


Algemene voorwaarden