Ademhalen, we doen het allemaal. Gelukkig. Afhankelijk van je ademfrequentie, dat is het aantal ademhalingen per minuut, adem je tussen de 8.000 en 36.000 keer per dag. Dat betekent dat je bij een normale ademhaling ongeveer 12 tot 15 keer per minuut in- en uitademt. Waarbij de eerste ademteug in je leven kenmerkend is voor hoe je je ademhaling verder ontwikkeld. Iedereen heeft namelijk een eigen adempatroon. Met als doel om zuurstof naar de longen toe te voeren en koolzuurgas uit de longen af te voeren, waardoor we kunnen leven.
De impact van ademhaling op je zenuwstelsel
Onze ademhaling heeft een aanzienlijke impact op ons zenuwstelsel, dit is het communicatienetwerk van je lichaam dat signalen stuurt naar je hersenen en ervoor zorgt dat je onder andere kunt bewegen en ademen en emoties en gedachten kunt ervaren. Zo kan de juiste ademhaling zorgen voor afname van angst of zorgen voor (meer) ontspanning of kalmering. Emoties die een positieve invloed kunnen hebben op jouw tinnitus en/of hyperacusis. Maar ook andersom; angst kan jouw ademhalingspatroon veranderen, waardoor jouw klachten kunnen verergeren.
De manier van ademen kan dus invloed hebben op jouw klachten en daarom is het belangrijk om ook hier onder andere aandacht aan te besteden.
De tekst gaat verder onder het aanmeldblok voor de online informatieavond.
Online informatieavond
Benieuwd naar de mogelijkheden om jouw klachten te verminderen? Meld je dan vrijblijvend en kosteloos aan voor onze online informatieavond. Tijdens de informatieavond vertellen we meer over:
Laat je gegevens achter en zet de eerste stap naar een geruislozer leven!
Ademhaling, stress en tinnitus
Wanneer je stress ervaart begin je vaak oppervlakkig te ademen en blaas je vaak hard uit. Dit leidt tot een grotere spanning in ons lichaam, waardoor je lichaam kan verkrampen. Op dat moment kan het lichaam onvoldoende in ontspanning blijven, waardoor je bepaalde klachten kunt ervaren of je huidige klachten kunnen verergeren. Om dit te verminderen is de juiste manier van ademen belangrijk, waardoor je je stress of angst reduceert. Maar ademhaling heeft niet alleen invloed op onze emoties. De verkeerde ademhaling kan namelijk ook bijdragen aan meer spierspanning, in bijvoorbeeld nek en kaak. En ook dat kan invloed hebben op hoe jij je tinnitus ervaart.
Ademhalingstechnieken
Het optimaliseren van je ademhaling kan dus een positief effect hebben op je tinnitus en tijdens onze trajecten wordt daar dan ook aandacht aan besteed. Er zijn veel verschillende ademhalingstechnieken die je kunnen helpen. Dit is afhankelijk van je klachten, de situatie en wat jij als persoon fijn vindt. Onderstaand enkele bekende technieken:
Hoewel ademhaling een belangrijk onderdeel is om emoties zoals angst en stress te verminderen en daarmee indirect jouw klachten, blijft het belangrijk om bij tinnitus, hyperacusis en aanverwante klachten naar het grote geheel te kijken. Tinnitus is een complexe klacht, wat vraagt om een multidisciplinaire en meerdimensionale benadering.
Meer informatie over de mogelijkheden geven we je graag tijdens onze online informatieavond.
Meer dan 92% van onze deelnemers is (zeer) positief over onze trajecten en ervaren weer (meer) rust en stilte.
Wij maken gebruik van Cookies, meer info op onze privacy pagina
Wij houden je op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van Tinnitus en de behandeling daarvan.
Tinnitus Academie
Boekelerhofweg 25
7548 RA Enschede (Boekelo)
Tel. 085 0161808
info@tinnitusacademie.nl
Algemene voorwaarden