De herfst staat voor de deur, daarmee komt er ook een einde aan de mooie zomeravonden en worden de dagen korter. Dat betekent ook dat het weer verandert: regen, wind, kou en natuurlijk minder zon. Deze veranderingen kunnen invloed hebben op hoe wij ons voelen. In de lente en zomer voelen we ons vaak vrolijk en opgewekt, terwijl we ons in de herfst en winter juist somber, neerslachtig of zelfs depressief kunnen voelen. Dit alles heeft te maken met hormonen.
Ons gevoel en gemoedstoestand wordt onder andere bepaald door de aanmaak van hormonen in ons lichaam. Hormonen zijn kleine boodschappers die helpen bij het regelen van verschillende processen in je lichaam; het zijn signaalstoffen die worden aangemaakt door de hormoonklieren in je hersenen en via het bloed worden verspreid om processen te activeren of af te remmen. Zo maak je tijdens het sporten bijvoorbeeld dopamine aan, waardoor je je tevreden en beloond voelt.
Geluks- en slaaphormonen
Naast dat je eigen lichaam hormonen aanmaakt, hebben externe factoren ook invloed op onze hormonen. Zo zorgt de zon er bijvoorbeeld voor dat ons lichaam de gelukshormonen endorfine en serotine aanmaakt. Hormonen waardoor we ons blij, opgewekt en vrolijk voelen. Andersom betekent dat natuurlijk ook dat, doordat de dagen in de herfst en winter korter zijn, we minder zonlicht zien en deze gelukshormonen door ons lichaam minder worden aangemaakt. Hierdoor kun je je in de herfst en winter minder vrolijk, somber, neerslachtig of zelfs depressief voelen. Ook produceert je lichaam, bij minder blootstelling aan zonlicht, juist méér melatonine. Melatonine is een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij onze slaap en ervoor zorgt dat je slaperig wordt als het donker is. Hierdoor kan het dan ook zijn dat je je in de herfst of winter vermoeider voelt.
Depressie en tinnitus?
Niet alleen door het weer komen gevoelens als neerslachtigheid, vermoeidheid of somberheid voor. Binnen de Tinnitus Academie zien we vaak dat deelnemers naast of juist door hun tinnitus klachten last hebben van nevenklachten zoals, vermoeidheid, somberheid, burn-out, lichamelijke klachten of zelfs een depressie. Zo blijkt uit de vragenlijsten* die voorafgaand aan een persoonlijk intakegesprek ingevuld worden dat 65% een verminderde levensvreugde ervaart, 69% angstig of bezorgd is over hun klachten en bijna 67% somber is door tinnitus.
Aanverwante klachten die veroorzaakt worden door tinnitus, maar natuurlijk kun je ook eerst last hebben van deze klachten, waarna vervolgens tinnitus ontstaat. Zowel tinnitus als aanverwante klachten kunnen er uiteindelijk toe leiden dat je in een negatieve vicieuze cirkel terecht komt, die vervolgens tot een depressie kan leiden. En juist door de komst van de herfst en winter kan dit gevoel versterkt worden. Daarnaast is uit Koreaans onderzoek gebleken dat mensen met tinnitus twee keer zo grote kans hebben op een depressie dan mensen die geen last hebben van tinnitus.
Wanneer je het gevoel hebt in een negatieve cirkel te zijn terecht gekomen is het belangrijk actie te ondernemen en de oorzaak te achterhalen. Tijdens de trajecten gaan wij daarom in een multidisciplinair team vanuit een meerdimensionaal perspectief op zoek naar de on(der)bewuste triggers die deze vicieuze cirkel en daarmee mede tinnitus, in standhouden om deze cirkel vervolgens te doorbreken. Hierbij staat niet alleen jouw tinnitus centraal, want als geen ander weten we dat tinnitus (vaak) onderdeel is van het grote geheel en dat óók de aanverwante klachten invloed hebben op jouw gevoel en daarmee op jouw tinnitus. We gaan op zoek naar de kern van jouw klachten, om uiteindelijk een duurzaam resultaat neer te zetten, zodat jij weer kan genieten van (innerlijke) rust en stilte.
Er zijn veel mensen die last hebben van depressieve gevoelens, wel eens vermoeid of minder vrolijk zijn. Maar mochten de klachten langer aanblijven dan is het belangrijk om actie te ondernemen. Praat erover of neem contact op met je huisarts.
Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen in relatie tot je tinnitus? Meld je aan voor de (online)informatieavond of plan een persoonlijk intakegesprek.
*Bron: Tinnitus Functional Index. Nederlandse vertaling TFI, Arnold,R. , Tuinstra, J., & Van Dijk, P. (2014)
Meer dan 92% van onze deelnemers is (zeer) positief over onze trajecten en ervaren weer (meer) rust en stilte.
Wij maken gebruik van Cookies, meer info op onze privacy pagina
Wij houden je op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van Tinnitus en de behandeling daarvan.
Tinnitus Academie
Boekelerhofweg 25
7548 RA Enschede (Boekelo)
Tel. 085 0161808
info@tinnitusacademie.nl
Algemene voorwaarden