De impact van geluid   hoe ga je om met geluid

De impact van geluid?

Hoe ga je om met geluid?

‘Bliep bliep bliep bliep’. Het start ’s ochtends met de wekker, het eerste geluid waarmee we geconfronteerd worden en daar blijft het niet bij. Dagelijks worden we blootgesteld aan allerlei geluiden: van een zacht briesje wind, lawaai in het verkeer, bellende collega’s in een kantoortuin tot de oorverdovende tonen tijdens een concert. Geluiden die impact op ons hebben en in sommige gevallen zelfs een negatieve invloed kunnen hebben op onze gezondheid.

De emotionele kracht van geluid

We weten allemaal dat te veel en te harde geluiden fysieke impact kunnen hebben en gehoorschade kunnen veroorzaken. Zo kunnen geluiden vanaf 80 decibel (een drukke weg met auto’s) bij langdurige blootstelling schade veroorzaken en kunnen geluiden van 120 decibel (brandweer met sirene op korte afstand) directe schade veroorzaken. De impact hierbij is altijd afhankelijk van de afstand en duur. 

Maar geluid is meer dan alleen een verzameling van trillingen die onze oren bereiken; naast de fysieke impact op ons gehoor, heeft geluid ook een krachtige emotionele impact op ons lichaam. Door de geluiden die we waarnemen wordt namelijk ons limbisch systeem (het emotionele centrum van onze hersenen) geactiveerd. De geluiden worden vervolgens gekoppeld aan gevoel en ons brein wekt associaties op waardoor emoties zoals vreugde en opwinding, maar ook frustratie en angst kunnen ontstaan. Dit zijn processen waar we ons niet bewust van zijn en meestal onbewust en onbedoeld ‘ons leven of beter geformuleerd ons lichaam insluipen’. Die vervolgens weer ongemerkt een negatieve invloed kunnen hebben op onze gezondheid.

De tekst gaat verder onder het aanmeldformulier voor de online informatieavond

Online informatieavond

Benieuwd naar de mogelijkheden om jouw klachten te verminderen? Meld je dan vrijblijvend en kosteloos aan voor onze online informatieavond. Tijdens de informatieavond vertellen we meer over: 

  • Tinnitus, hyperacusis en aanverwante klachten in relatie tot je brein;
  • De mogelijkheden die er zijn voor jouw klachten;
  • De Bekhuis Methode die vanuit eigen ervaring en in samenwerking met artsen en paramedici is ontwikkeld;
  • De groeps-, duo en individuele trajecten.
  • En we delen ervaringen van oud-deelnemers.

Laat je gegevens achter en zet de eerste stap naar een geruislozer leven!

Geluid en tinnitus

Wanneer je al last hebt van tinnitus en/of hyperacusis heb je een andere relatie met geluid dan iemand die hier geen last van heeft. Het kan zijn dat je onbewust andere emoties aan geluiden koppelt. Daarbij kan het zijn dat je meer gefocust bent op geluid, ook zonder dat je je er bewust van bent, waardoor geluid in sommige gevallen meer of een andere impact kan hebben. Want naast de externe geluiden die je waarneemt word je ook continu geconfronteerd met die piep, suis of ruis in je hoofd. En ook dat geluid kent een emotionele kracht.

Ook wanneer je dus last hebt van tinnitus en/of hyperacusis is het belangrijk om goed om te gaan met geluid en te weten welke impact en invloed geluiden op je kunnen hebben. Geluiden die namelijk negatieve emoties of associaties opwekken kunnen namelijk ook een negatieve invloed hebben op jouw tinnitus. Door het waarnemen van geluiden die gekoppeld zijn aan emoties zoals frustratie, angst, boosheid of verdriet wordt ons limbisch systeem op een negatieve manier geactiveerd. Je raadt het al, deze emoties kunnen dan ook een negatief effect hebben op jouw tinnitus. De kans bestaat dat je het gevoel hebt dat je tinnitus harder wordt. Dat je eerst de piep, ruis of suis in 1 oor hoort en vervolgens in je andere oor of dat je het idee hebt dat er één of meerdere geluiden bijkomen. Daarom is bewustwording over de impact van geluid essentieel om de fysieke en emotionele impact te verkleinen.

Advies

Met de zomer voor de deur brengen we meer tijd buiten door en worden we meer blootgesteld aan geluiden. Ga daarom goed om met geluid:

  • Gun je oren af en toe rust
    • We begrijpen als geen ander dat dit voor mensen met tinnitus soms lastig is en zij zich liever niet in een stille omgeving bevinden. Maar rust geven aan je oren kan bijvoorbeeld ook door thuis naar rustgevende muziek (binnen de geluidsnorm) te luisteren, waardoor je emoties als rust, blijdschap en vreugde ervaart.
  • Gebruik gehoorbescherming
    • Mocht jouw zomer volgepland staan met sociale activiteiten, zoals bezoekjes aan het terras, een stedentrip of een festival. Wees je dan bewust dat bepaalde geluiden, wanneer je te dichtbij staat of deze geluiden te vaak hoort uiteindelijk schade kunnen opleveren;
      • Gebruik de juiste gehoorbescherming, zoals otoplastieken. Ga voor goed advies naar een audicien.
      • Ga tijdens een festival niet vooraan bij het podium staan of dicht bij de speakers.
      • Om het aantal decibel te kunnen meten zijn er verschillende goede decibelmeter apps die je kunt downloaden op je telefoon. Let op! Deze zijn niet gekalibreerd, dit geeft slechts een inschatting van het aantal decibels.
  • Ook het volume van de televisie, tablet of telefoon wanneer jezelf of iemand anders een film kijkt, muziek luister kan impact hebben.
  • Praat erover met mensen om je heen dat je last hebt van te veel omgevingsgeluid daar je ook al tinnitus en/of hyperacusis klachten hebt. Zij kunnen dan rekening met je houden.

Meer dan 92% van onze deelnemers is (zeer) positief over onze trajecten en ervaren weer (meer) rust en stilte.

Wij maken gebruik van Cookies, meer info op onze privacy pagina

Aanmelden voor nieuwsbrief?

Wij houden je op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van Tinnitus en de behandeling daarvan.

Contact

Tinnitus Academie
Boekelerhofweg 25 
7548 RA Enschede (Boekelo)

Tel. 085 0161808
info@tinnitusacademie.nl


Algemene voorwaarden