Hieronder tref je algemene informatie omtrent (de behandeling) voor tinnitus/ hyperacusis en aanverwante klachten.
Ineens hoor je een geluid waar je, voor je gevoel wellicht, geen controle over hebt: tinnitus, oftewel oorsuizen. Een geluid dat kan variëren van een piep, ruis tot een brom- of fluittoon. Jij hoort het, maar het geluid is niet daadwerkelijk in de omgeving aanwezig is.
On(ge)rust zijn, machteloosheid, onbegrip of angst dat het verergerd zijn gedachten en emoties die heel logisch zijn wanneer je (voor het eerst) last hebt van tinnitus. Vanuit eigen ervaring weten we namelijk hoe hinderlijk tinnitus kan zijn en welke impact het kan hebben op je privé, maar ook op je werkende leven. Maar ook weten we dat er gelukkig in vele gevallen mogelijkheden zijn en daar kijken we graag samen met jou naar!
Om mogelijkheden te onderzoeken is het eerst belangrijk om meer over tinnitus te weten. Daarbij is het raadzaam om een indruk te krijgen hoe deze klacht veelal samenhangt met andere processen in het menselijke lichaam. Want,
Antwoorden waar we op deze pagina kort antwoord op geven, maar natuurlijk ook uitgebreid bespreken tijdens onze online informatieavond. Waardoor je meer inzicht krijgt in jouw tinnitus en/of hyperacusis en wat een eerste stap kan zijn om verdere mogelijkheden nader te onderzoeken.
Online informatieavond
Benieuwd naar de mogelijkheden om jouw klachten te verminderen? Meld je dan vrijblijvend en kosteloos aan voor onze online informatieavond. Tijdens de informatieavond vertellen we meer over:
Laat je gegevens achter en zet de eerste stap naar een geruislozer leven!
Het aantal mensen met tinnitus
Er zijn veel mensen die ‘weleens’ last hebben van tinnitus en daarmee bedoelen we, bijvoorbeeld, een lichte ruis of piep na een drukke verjaardag of een avond stappen of op een andere wijze in een lawaaierige omgeving geweest te zijn. Deze vorm van tinnitus verdwijnt in de regel na een aantal uren of dagen. Daarnaast heeft 14,4% van de wereldbevolking last van aanhoudende geluiden die niet waarneembaar zijn in de omgeving en ervaart dus tinnitus. Zelfs 16,2% van deze mensen ervaart serieuze klachten door tinnitus (Jarach et al. 2022). En dat is te veel! Helemaal omdat veel mensen met tinnitus nog vaak naar huis worden gestuurd met ‘leer er maar mee leven’. Maar is dat ook zo? Nee, vanuit eigen ervaring weten we namelijk dat er vaak en veel mogelijkheden zijn. Hier gaan we graag verder op in, maar eerst geven we relevante informatie over tinnitus.
Oorzaken van tinnitus
Er zijn vele oorzaken van tinnitus en net zoals het waargenomen geluid bij iedereen verschilt, is de oorzaak ook verschillend. Vaak is er zelfs geen duidelijk aanwijsbare oorzaak. Onderstaand een aantal veelvoorkomende oorzaken van tinnitus:
Ondanks dat de oorzaken van tinnitus verschillend zijn, zien we vaak dat tinnitus geen klacht op zich is, maar een symptoom waarbij er meerdere factoren een rol spelen. Vaak zijn we ons hier niet (direct) van bewust, want ook meerdere processen in ons lichaam kunnen van invloed zijn: on(der)bewust gedrag, patronen, emoties en gevoelens.
Want wist je dat ‘aanstaan’, je zorgen maken, onbewust onder druk staan door bijvoorbeeld deadlines en/of stevige verantwoordelijkheden hebben, slechts een aantal voorbeelden zijn en fungeren ‘als koren op de molen voor tinnitus? Maar juist omdat tinnitus meer is dan alleen het geluid, biedt het in vele gevallen ook weer mogelijkheden. Ons lichaam heeft diverse aanvliegroutes om te komen tot oplossingen en die gaan verder dan ‘even rustig aan doen’, dat is dan ook de reden waarom tinnitus zo moeilijk te controleren/te beïnvloeden is.
En dát vinden wij, als team van specialisten, juist interessant! We hebben die aanvliegroute bij onszelf ontdekt en hebben elke dag zin om die bij jou te ontdekken. Want inmiddels hebben we meer dan 10 jaar gespecialiseerde kennis rondom tinnitus en aanverwante klachten. Waarbij jij (weer) de regie krijgt, neemt houdt en blijft behouden.
Onderdeel van het groter geheel
Tinnitus is dus onderdeel van je lichaam als groter geheel en gaat vaak gepaard met andere gezondheidsklachten, die voor of nadat je het geluid ervaarde kunnen zijn ontstaan. Een aantal voorbeelden:
De eerste stappen bij tinnitus
We willen natuurlijk dat het geluid zo snel mogelijk weer verdwijnen, maar bij tinnitus is geduld ook erg belangrijk. We raden dan ook altijd aan om, wanneer de klachten langer dan 2 weken aanhouden, contact op te nemen met de huisarts. Wanneer je twijfels hebt over de ernst en liever geen 2 weken wil wachten, raden we je aan om direct contact op te nemen met je huisarts.
Jouw huisarts kan je een doorverwijzing geven naar de KNO-arts, zodat onverhoopt anatomische oorzaken (of maligniteiten) uitgesloten kunnen worden. We begrijpen natuurlijk ook dat je zo snel mogelijk informatie wilt hebben over de mogelijkheden die er bij ons zijn en duidelijkheid wilt hebben over de klachten die je ervaart. Een bezoek aan de huisarts en/of KNO-arts kan dan ook parallel lopen aan deelname aan één van onze online informatieavonden. Na afloop van de informatieavond ben je van harte welkom voor een persoonlijk intakegesprek, zodat we kunnen kijken wat we voor jou kunnen betekenen.
Gehoorverlies en tinnitus
Een veelgehoorde reactie op tinnitus is dat het vaak te maken heeft met gehoorverlies. Maar is dat ook echt zo? Natuurlijk kan langdurige blootstelling aan te veel en te hard geluid leiden tot gehoorverlies en tinnitus. Maar wist je dat niet iedereen met tinnitus last heeft van gehoorverlies en niet iedereen met gehoorverlies last heeft van tinnitus? Slechthorendheid en doofheid daarentegen kan wel een verhoogde kans geven op tinnitus. Lees hier meer oer de relatie tussen gehoorverlies en tinnitus.
Online informatieavond
Benieuwd naar de mogelijkheden om jouw klachten te verminderen? Meld je dan vrijblijvend en kosteloos aan voor onze online informatieavond. Tijdens de informatieavond vertellen we meer over:
Laat je gegevens achter en zet de eerste stap naar een geruislozer leven!
Behandeling van tinnitus: de neuroplasticiteit van ons brein
Hiervoor benoemden we al dat tinnitus onderdeel is van een groter geheel ons menselijk lichaam en dat verschillende factoren van invloed zijn. Tinnitus noemen we ook wel een fantoomgeluid, dat betekent dat jij een geluid waarneemt terwijl er in de omgeving geen geluid aanwezig is. Je brein, en dit geval het auditieve deel van je brein, creëert een geluid of geluiden wat jij voor je gevoel hoort in je oren, je hoofd of sommige mensen horen hun tinnitus zelfs buiten hun hoofd.
Met het auditieve deel van ons brein, de naam zegt het al; audio, kunnen we horen, elkaar verstaan en begrijpen. Dit deel van ons brein, in nauwe samenwerking met ons zenuwstelsel speelt, een grote rol bij het (onbewust en onbedoeld) in stand houden van klachten maar als we dit nu eens omdraaien? Ons zenuwstelsel en het auditieve deel van ons brein kan juist een positieve invloed hebben op tinnitus, hyperacusis of aanverwante klachten. Ons brein is namelijk neuroplastisch en heeft daardoor het vermogen om zichzelf te herstellen, herstructureren en te vernieuwen, waardoor tinnitus in vele situaties beïnvloedbaar kan zijn.
Onze tinnitus trajecten
Tijdens onze trajecten ontdekken we samen, aan de hand van oefeningen die door onze tinnitus en/of hyperacusis ervaringsdeskundigen en specialisten in samenwerking met artsen en paramedici zijn ontwikkeld, wat voor jou passend is. Zodat je na afloop van het traject ook zelf aan de slag kan met als doel het verminderen van tinnitus. Je krijgt antwoord op vragen zoals:
We hebben getracht dit zoveel mogelijk in eenvoudige terminologie weer te geven. Indien je een medische achtergrond hebt dan kunnen we vanzelfsprekend e.a. vanuit jargon nader toelichten.
Meer dan 92% van onze deelnemers is (zeer) positief over onze trajecten en ervaren weer (meer) rust en stilte.
Wij maken gebruik van Cookies, meer info op onze privacy pagina
Wij houden je op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van Tinnitus en de behandeling daarvan.
Tinnitus Academie
Boekelerhofweg 25
7548 RA Enschede
Tel. 085 0161808
info@tinnitusacademie.nl
Algemene voorwaarden
Online informatieavond
Mocht je geïnteresseerd zijn in onze methode en trajecten meld je dan vrijblijvend en kosteloos aan voor één van onze online informatieavonden. Tijdens de informatieavond vertellen we meer over:
Laat je gegevens achter en zet de eerste stap naar een geruislozer leven!
Mocht je geïnteresseerd zijn in onze methode en trajecten meld je dan vrijblijvend en kosteloos aan voor één van onze online informatieavonden. Tijdens de informatieavond vertellen we meer over:
Laat je gegevens achter en zet de eerste stap naar een geruislozer leven!