De hogedrukpan, misschien ken je hem wel. Een pan waarin onder hogedruk voedsel (veel) sneller bereid kan worden en boven op deze pan zit een drukregelaar waardoor overmatige druk kan ontsnappen. Maar waarom vertellen we dit?
Binnen onze academie gebruiken we de hogedrukpan vaak als metafoor. Deze pan heeft namelijk best wat overeenkomsten met tinnitus, hyperacusis en aanverwante klachten.
De druk van tinnitus
In ons lichaam bouwen we namelijk in de loop van ons leven, maar ook tijdens bepaalde piekmomenten (veel) druk en/of spanning op. Net zoals de hogedrukpan dus. Druk die we ons zelf op leggen, maar ook vanuit de omgeving wordt opgelegd. ‘Ik heb het heel druk’ is een veel gehoorde zin. Druk van een deadline of het voortdurend ‘aanstaan’ omdat je van alles moet in en rondom je gezin of werk. Druk die vaak onbewust en onbedoeld wordt opgevoerd en die zonder dat je het in de gaten hebt, wél effect kan hebben op jouw lichaam.
Druk, ook onbewust en onbedoeld, heeft namelijk effect op je autonome zenuwstelsel en limbisch systeem en gaan ‘aanstaan’ wanneer we druk ervaren. En juist dit aanstaan heeft weer effect en invloed op het auditieve deel van je brein, het deel van je brein waar tinnitus zich veelal manifesteert.
De tekst gaat verder onder het aanmeldblok voor de online informatieavond
Online informatieavond
Benieuwd naar de mogelijkheden om jouw klachten te verminderen? Meld je dan vrijblijvend en kosteloos aan voor onze online informatieavond. Tijdens de informatieavond vertellen we meer over:
Laat je gegevens achter en zet de eerste stap naar een geruislozer leven!
De vergelijking met een hogedrukpan
Om voorgaande op een eenvoudige manier te verwoorden maken wij vaak de vergelijking met de hogedrukpan: er komt (on)bewust steeds meer druk in de pan. In ons lichaam dus. Aan de buitenkant van de pan en dus ook aan de buitenkant van jouw lichaam, bijvoorbeeld in je gezicht, hoeft deze druk niet zichtbaar te zijn, het proces speelt zich immers in de pan af. Daarnaast voel je niet altijd bewust (van binnen) dat je druk bent (geweest), ‘aanstaat’ of spanning ervaart. Echter ervaart jouw lichaam dat wel. In de pan wordt de druk namelijk ook opgevoerd zonder dat je dat ziet. Druk die onbewust en onbedoeld steeds meer wordt en uiteindelijk ergens naar toe moet. De figuurlijke drukregulator op de drukregulator op de drukpan springt open en fluit, piept, bromt of geeft een ander geluid. Onze spanning, stress en/of druk(te) zal ons lichaam uiteindelijk 'ook naar buiten vertalen', tinnitus.
De druk blijft aanwezig
Voorgaande is een eenvoudige en praktische metaforische weergave van de prachtige chemische fabriek die ons lichaam is in relatie tot o.a. tinnitus en hyperacusis. Maar natuurlijk willen we die druk verlagen, echter laat deze metaforische weergave ook zien dat ondanks dat de hogedrukpan geluid maakt de druk nog wel aanwezig is.
De wens om ‘even’ de drukregulator te repareren heeft geen zin, omdat de spanning, stress of druk nog steeds in de pan aanwezig is. En ook lossen we dit niet op door ons te blijven focussen op de drukregulator. We staan namelijk nog steeds ‘aan’, waardoor ons auditieve deel van het brein ook blijft ‘aanstaan’. En dat kan lijden in een kakofonie van geluiden: tinnitus. Of geluiden die vanuit de omgeving binnenkomen en als hard of pijnlijk worden ervaren: hyperacusis.
De tekst gaat verder onder de foto
Wil jij in één dag ontdekken, leren en ervaren over de mogelijkheden die er zijn voor jouw klachten? Dan is de Eendaagse Tinnitus Masterclass interessant voor jou.
Op vrijdag 29 november delen Diederick van Zuijlen, KNO-arts en Nicole Bekhuis, oprichtster van de Tinnitus Academie en ervaringsdeskundige, in een interactief programma de meest actuele (wetenschappelijke) kennis en inzichten op het gebied van tinnitus, hyperacusis en aanverwante klachten.
Het behandelen van tinnitus
Logischerwijs is het dus belangrijk dat de druk, spanning, stress in de pan, in jouw lichaam minder wordt zodat het drukventiel niet aan hoeft te staan. Maar hoe doe je dit? Daarvoor is het belangrijk om daadwerkelijk te kijken naar het proces dat zich in de hogedrukpan afspeelt. Waarom ervaren we deze druk, wat zijn de triggers en/of welke patronen zorgen ervoor dat je onbewust en onbedoeld de druk ervaart?
Dit klinkt Zoals je leest is het belangrijk om tinnitus, hyperacusis en aanverwante klachten vanuit verschillende perspectieven 'te bekijken' en te onderzoeken. Deze klachten hangen vaak samen met verschillende emoties, gedachten en patronen in ons lichaam en eventuele gebeurtenissen uit het (recente) verleden. Daarnaast, ondanks dat het soms zo lijkt, is tinnitus en hyperacusis er vaak niet ineens, maar is het een symptoom dat zich in de loop van de jaren heeft opgebouwd. Net zoals de druk in de hogedrukpan ook niet direct aanwezig was.
Als geen ander begrijpen we dat het soms moeilijk zoeken is waar je moet beginnen, want welke oefeningen en tips helpen nu voor jou? Omdat geen enkel persoon hetzelfde is bieden we tijdens onze trajecten maatwerk om samen te kijken en te werken aan het interne proces dat zich in jouw lichaam afspeelt. Welke triggers zorgen er bij jou voor dat het geluid aanwezig is, maar nog belangrijker op welke manier kun je invloed uitoefenen om de geluiden te verminderen? Want vanuit eigen ervaring weten we ook dat er vaak wél mogelijkheden zijn. En daar kijken we graag samen met jou naar!
Mocht je benieuwd zijn naar wat we voor jou kunnen betekenen, dan ben je uiteraard van harte welkom voor een online informatieavond.
Meer dan 92% van onze deelnemers is (zeer) positief over onze trajecten en ervaren weer (meer) rust en stilte.
Wij maken gebruik van Cookies, meer info op onze privacy pagina
Wij houden je op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van Tinnitus en de behandeling daarvan.
Tinnitus Academie
Boekelerhofweg 25
7548 RA Enschede (Boekelo)
Tel. 085 0161808
info@tinnitusacademie.nl
Algemene voorwaarden