“Mijn klachten zijn niet erg genoeg” of “Ik kan mijn werk niet laten vallen”, “ik moet voor mijn gezin zorgen”. Dit zijn gedachten die we vaak horen van mensen met gezondheidsklachten, zowel fysiek als mentaal. Het is een natuurlijke reactie om problemen te minimaliseren en te denken dat het wel overgaat, ondanks de ongemakken. Nicole Bekhuis herkent dit zelf:
“Toen mijn klachten langzaam begonnen, dacht ik ook: ‘Ach, het valt wel mee, gaat vanzelf wel over. Ik heb hier nu geen tijd voor.’ Pas toen ik letterlijk moest neervallen door ernstige draaiduizelingen, begreep ik dat ik mijn klachten serieus moest nemen.”
Veel mensen herkennen zich hierin. Het lijkt makkelijker om door te gaan in het vertrouwde ritme, ook als het ten koste gaat van je gezondheid en geluk. Maar waarom stellen we verandering uit, ook als we weten dat er iets niet goed gaat?
Onbewust kiezen voor de veilige weg
Ons brein kiest vaak de ‘veilige’ weg, omdat het gewend is aan die route, zelfs als dat ongemakkelijk of ongezond is. Het brein is namelijk geprogrammeerd om veranderingen te vermijden, zelfs als de huidige situatie niet ideaal is. Dit geldt niet alleen voor kleine of grote ongemakken, maar ook voor (grotere) gezondheidsklachten. We blijven werken, we blijven voor een ander zorgen, gaan door met onze routines en stellen het zorgen voor onszelf uit.
De klacht minimaliseren
Veel mensen proberen hun klachten te minimaliseren: “Het valt wel mee, het is niet zo erg.” We duwen de symptomen weg, hopen dat ze vanzelf verdwijnen, en blijven doorgaan met onze dagelijkse verplichtingen. Maar dit is vaak slechts tijdelijk. Stel je voor dat je een bal onder water probeert te duwen: in het begin lukt het misschien, maar op een gegeven moment komt de bal met kracht weer omhoog. Dat is wat er gebeurt als we onze klachten negeren. Ze komen terug, vaak sterker dan voorheen, en het kost nog meer energie om ze onder controle te houden.
De tekst gaat verder onder het aanmeldblok voor de online informatieavond
Online informatieavond
Benieuwd naar de mogelijkheden om jouw klachten te verminderen? Meld je dan vrijblijvend en kosteloos aan voor onze online informatieavond. Tijdens de informatieavond vertellen we meer over:
Laat je gegevens achter en zet de eerste stap naar een geruislozer leven!
Angst voor verandering
Daarnaast speelt angst vaak een grote rol in het uitstellen van actie. Angst voor het onbekende, voor wat verandering met zich meebrengt, of voor de onzekerheid omdat we niet precies weten wat er gebeurt zoals bijvoorbeeld het volgen van een traject bij ons. Zelfs als we weten dat we hulp nodig hebben, stellen we verandering uit omdat het onbekende beangstigend is.
Nicole: “Ondanks dat ik voelde dat het niet optimaal ging vertelde mijn hoofd mij een ander rooskleurig verhaal. Het onbekende kan beangstigend zijn, zelfs als je weet of voelt dat het je kan helpen.”
Het is heel menselijk om tegen verandering te vechten, zelfs als het de oplossing kan zijn. Maar verandering is vaak de enige manier om vooruit te komen. Want als je doet wat je deed dan krijg je wat je kreeg…
Nicole: “Bij vermindering van tinnitus of hyperacusis hoeven er vaak geen (grote) veranderingen plaats te vinden. Het gaat meestal juist om nuance verschillen, die je je eigen mag maken om resultaat te bewerkstellingen”
Spring in het diepe
Soms moet je jezelf uit je comfortzone trekken en de stap zetten. Een bekende quote: Als je niet voor jezelf zorgt, kun je niet voor een ander zorgen. Het is belangrijk om de signalen van je lichaam serieus te nemen en niet langer uit te stellen. Er komt altijd een moment waarop je niet langer om je klachten heen kunt. Het is cruciaal om te erkennen dat je gezondheid – zowel mentaal als fysiek – prioriteit heeft en voortijdig actie te ondernemen. Ook al voel je misschien nog niet de behoefte om actie te ondernemen, het is goed om te bedenken dat klachten vaak niet voor altijd onderdrukt kunnen worden. Het kan lastig zijn om de stap te zetten, maar het is belangrijk om de symptomen van je lichaam serieus te nemen. Het nemen van de eerste stap is vaak de moeilijkste! Durf jij h’m aan?
Wij staan voor je klaar! Meld je vandaag nog aan voor de online informatieavond.
Meer dan 92% van onze deelnemers is (zeer) positief over onze trajecten en ervaren weer (meer) rust en stilte.
Wij maken gebruik van Cookies, meer info op onze privacy pagina
Wij houden je op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van Tinnitus en de behandeling daarvan.
Tinnitus Academie
Boekelerhofweg 25
7548 RA Enschede (Boekelo)
Tel. 085 0161808
info@tinnitusacademie.nl
Algemene voorwaarden