Ons dagelijks leven wordt gestuurd door patronen, routines en gewoonten die we in de loop van de tijd hebben ontwikkeld. Sommige patronen zijn positief en helpen ons om bijvoorbeeld positieve emoties te ervaren, je te ontwikkelen, effectief of georganiseerd te zijn. Terwijl andere patronen beperkend of zelfs schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Je bent bijvoorbeeld erg perfectionistisch, wilt graag controle houden, drukt emoties weg en/of vergelijkt jezelf voortdurend met anderen.
En wist je dat deze patronen ook een sterke rol kunnen spelen in relatie tot jouw tinnitus en hyperacusis?
Wat zijn gedragspatronen?
Ieder individu heeft zijn eigen patronen. Patronen zijn eigenlijk niets anders dan bewuste en on(der)bewuste gedachten en handelingen (gedrag) die je telkens opnieuw gebruikt. Terugkerend gedrag, denkstijlen en/of emotionele reacties na gebeurtenissen die je in de loop van je leven hebt ontwikkeld. Patronen die je veel gebracht hebben, maar ook onbewust kunnen belemmeren, ondanks dat je ze als normaal bent gaan beschouwen. Vaak zet je deze patronen ook onbewust in ondersteund door gedachten als: ‘Ik doe het wel even’, ‘Laat mij het maar doen’, ‘hup, nog even doorzetten’ etc.
De tekst gaat verder onder het aanmeldblok voor de online informatieavond
Online informatieavond
Benieuwd naar de mogelijkheden om jouw klachten te verminderen? Meld je dan vrijblijvend en kosteloos aan voor onze online informatieavond. Tijdens de informatieavond vertellen we meer over:
Laat je gegevens achter en zet de eerste stap naar een geruislozer leven!
De invloed van gedragspatronen op tinnitus
Tinnitus en hyperacusis kunnen ontstaan of verergeren door patronen die je onbewust overmatig stimuleren, patronen die belemmerend zijn, zoals stressvolle denkstijlen, chronische (lichamelijke) stress, het wegdrukken van emoties of het negeren van eigen behoeften. Deze patronen kunnen je brein (uiteindelijk) in een staat van hyperalertheid brengen. Dit is een fysiologisch, logische reactie waardoor je meer klachten kunt ervaren. Je tinnitus wordt harder, ervaart plotseling aan beide oren of op meerdere plekken in je hoofd één of meerdere geluiden of je ervaart juist (andere) geluiden die van buitenaf komen als (nog) pijnlijker.
Je waarneming wordt dus ‘verhoogt’, niet alleen de waarneming van het geluid, maar ook de emotionele reacties zoals frustratie, angst, onmacht en vermoeidheid. Je stress systeem wordt geactiveerd, wat leidt tot een (negatieve) vicieuze cirkel waarin het brein getraind wordt in negatieve associaties, waardoor klachten zoals tinnitus ook intenser kunnen worden. Dit onderzoek van de National Library of Medicine laat dit zien.
Maar juist het feit dat ons brein neuroplastisch is en daardoor trainbaar is, betekent ook dat we weer positieve associaties kunnen ontwikkelen die een positieve invloed kunnen hebben op bijvoorbeeld jouw klachten!
Maar hoe doe je dat?
Nicole Jonkman heeft 15 jaar tinnitus wanneer ze deelneemt aan een traject bij de Tinnitus Academie. ‘Na het volgen van een informatieavond dacht ik ‘hier moet ik zijn’. Ik vond het spannend, maar ben dankbaar dat ik heb deelgenomen. Ik gaf mijn tinnitus altijd een 8, maar wanneer de balans goed is, is mijn geluid een 2 en soms is het zelfs helemaal stil.’
Het herkennen van gedragspatronen en wat kun je (zelf) doen om ze om te buigen?
Als mens zitten we complex in elkaar en omdat circa 95% van ons gedrag on(der)bewust wordt uitgevoerd is het soms lastig om zelf inzicht te krijgen in de patronen, routines en gewoonten. Je bent je vaak niet bewust welk gedrag of patronen nu precies invloed hebben op jouw klachten. Tijdens de trajecten gaan we dan ook samen met jou op zoek naar díe triggers en patronen die invloed kunnen hebben op de klachten. Als tinnitus en hyperacusis specialisten herkennen we deze patronen snel, maar belangrijker: we geven jou in een korte tijd inzichten waardoor ook jij jouw brein zelf kunt trainen zodat dit helpend is in jouw proces naar (meer) rust en stilte. We laten je ook direct ervaren wat nieuwe patronen voor je kunnen betekenen, een belangrijk aspect voor een duurzaam resultaat.
En natuurlijk kun je zelf ook al het een en ander doen om inzicht te krijgen in jouw patronen, gedrag en handelingen die invloed kunnen hebben op jouw klachten: vraag jezelf bijvoorbeeld af waarom je reageert op een bepaalde manier in specifieke situaties. Zijn er bepaalde gedachten, gedragingen of gevoelens die vaak terugkeren? Vraag om feedback, herkennen mensen in je omgeving gedragspatronen die je zelf niet opmerkt? Daarnaast is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren, bepaalde fysieke reacties kunnen wijzen op een ingesleten patroon. Begin bijvoorbeeld bij het inzichtelijk maken van triggers, welke situaties activeren jouw patronen? Probeer bewust iets anders te doen dan je ‘automatische’ respons, denk aan een keer ‘nee’ zeggen in plaats van ‘ja dat doe ik wel even’ zoals je normaliter zou doen. Vervang negatieve gedachten door realistische of positieve gedachten. Het regelmatig opschrijven van situaties waarin patronen optreden helpt om bewustwording te vergroten. Structurele gedragsveranderingen vragen tijd en oefening, maar bieden langdurige voordelen voor jouw welzijn. Wij realiseren ons dat we met bovenstaande slechts een ‘tipje van de sluier’ rondom on(der)bewuste patronen in relatie tot tinnitus en/of hyperacusis hebben kunnen oplichten. Wil je meer weten of ervaren, dan ben je uiteraard van harte welkom voor een online informatieavond.
Meer dan 92% van onze deelnemers is (zeer) positief over onze trajecten en ervaren weer (meer) rust en stilte.
Wij maken gebruik van Cookies, meer info op onze privacy pagina
Wij houden je op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van Tinnitus en de behandeling daarvan.
Tinnitus Academie
Boekelerhofweg 25
7548 RA Enschede (Boekelo)
Tel. 085 0161808
info@tinnitusacademie.nl
Algemene voorwaarden