Piekeren en tinnitus

Informatie over tinnitus

De invloed van piekeren op tinnitus

Piekeren, we doen het allemaal. Gemiddeld hebben we namelijk 40.000 tot 60.000 gedachten per dag. Dat zijn er veel en daarvan is het grootste gedeelte vaak ook nog negatief, waardoor ze een negatieve invloed kunnen hebben op hoe jij je voelt. Sommige mensen die piekeren ervaren bijvoorbeeld klachten zoals angst, een gespannen of gestrest gevoel, kunnen zich moeilijk concentreren of hebben slaapproblemen. Klachten, gedachten en gevoelens die invloed kunnen hebben op jouw tinnitus en/of hyperacusis, maar waar ook jij (weer) invloed op kunt krijgen.

Piekeren of nadenken?
Wat is piekeren nu eigenlijk? Het belangrijkste verschil tussen nadenken en piekeren is dat je bij nadenken tot een oplossing komt en bij piekeren niet. Je draait als het ware eindeloze rondjes in je gedachten die door je hoofd gaan. Je denkt herhaaldelijk na over problemen, zorgen of situaties. Vaak gaat dit gepaard met gevoelens van onrust, onzekerheid en frustratie. Hoewel piekeren soms een poging is om oplossingen te vinden, leidt het vaak tot een gevoel van ‘vastlopen’, omdat dezelfde gedachten zich blijven herhalen.

De tekst gaat verder onder het aanmeldblok voor de online informatieavond

Online informatieavond

Benieuwd naar de mogelijkheden om jouw klachten te verminderen? Meld je dan vrijblijvend en kosteloos aan voor onze online informatieavond. Tijdens de informatieavond vertellen we meer over: 

  • Tinnitus, hyperacusis en aanverwante klachten in relatie tot je brein;
  • De mogelijkheden die er zijn voor jouw klachten;
  • De Bekhuis Methode die vanuit eigen ervaring en in samenwerking met artsen en paramedici is ontwikkeld;
  • De groeps-, duo en individuele trajecten.
  • En we delen ervaringen van oud-deelnemers.

Laat je gegevens achter en zet de eerste stap naar een geruislozer leven!

Een natuurlijke reactie
Piekeren is een hele normale en natuurlijke reactie. Ons brein is er namelijk op gericht om gevaar te herkennen en ons te beschermen, daarom piekeren we vaak over het slechtste wat kan gebeuren, onzekerheden en angst. Wanneer je deze gevoelens en gedachten ervaart wil je deze vaak zo snel mogelijk oplossen, want naast dat ons brein geprogrammeerd is om gevaar te herkennen is het ook geprogrammeerd om problemen op te lossen. Echter wanneer een oplossing niet direct voor handen ligt, blijven de hersenen actief zoeken. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel waarin de zorgen steeds groter lijken te worden.

De invloed van piekeren op tinnitus
Overmatig piekeren kan ervoor zorgen dat je stress systeem in jouw lichaam wordt geactiveerd en dat kan gevolgen hebben voor je gezondheid. Klachten zoals bijvoorbeeld tinnitus en/of hyperacusis kunnen ontstaan of verergeren. Wanneer je blijft piekeren kan er een vicieuze cirkel ontstaan: hoe meer je piekert, hoe groter de stress en angst die je ervaart, hoe meer invloed dit kan hebben op jouw tinnitus en/of hyperacusis. Je zenuwstelsel wordt geactiveerd, en daarmee ook het auditieve deel van je brein, waardoor je hersenen in een hogere staat van alertheid komen. Dit verhoogt de activiteit in je brein, wat de klachten kan verergeren. Niet alleen kan de frequentie van je tinnitus toenemen, maar ook de intensiteit of de hardheid van het geluid dat je ervaart.

 Piekeren is net als schommelen. Je bent wel bezig, maar je komt niet van je plaats.
– Dr. Phil McGraw

De tekst gaat verder onder het aanmeldblok voor de online informatieavond

"Tinnitus? Je wilt zo graag dat het stil is in je hoofd"

Nicole Jonkman heeft 15 jaar tinnitus wanneer ze deelneemt aan een traject bij de Tinnitus Academie. ‘Na het volgen van een informatieavond dacht ik ‘hier moet ik zijn’. Ik vond het spannend, maar ben dankbaar dat ik heb deelgenomen. Ik gaf mijn tinnitus altijd een 8, maar wanneer de balans goed is, is mijn geluid een 2 en soms is het zelfs helemaal stil.’

Wat kun je doen om het piekeren te verminderen?
Piekeren kan dus leiden tot (het verergeren van) tinnitus. Door bewust te worden van je piekergewoonten en gerichte technieken en oefeningen toe te passen, kun je de controle over je piekergedachten terugnemen en meer rust ervaren. En dat kan natuurlijk een positief effect hebben op je klachten.

Maar hoe doe je dat?

  • Piekeren komt zowel overdag als in de nacht voor, maar tijdens de nacht hebben we natuurlijk minder afleiding, waardoor de gedachten de overhand kunnen nemen en dat kan leiden tot slapeloosheid
    • Houd een notitieblok naast je bed om je zorgen op te schrijven, zodat je ze kan loslaten.
    • Vermijd schermen en stimulerende activiteiten voor het slapengaan.
    • Creëer een rustgevende bedtijdroutine, zoals lezen of ontspanningsoefeningen.
  • Niet alleen in de nacht kan het helpen om je gedachten op te schrijven, ook overdag kan dit helpend zijn. Schrijven helpt om je gedachten te ordenen en geeft je de mogelijkheid om ze vanuit een andere perspectief te bekijken. Vaak worden zorgen minder overweldigend wanneer je ze op papier ziet staan.
  • Soms kan het ook helpen om een piekermoment in te plannen, en deze tijd te gebruiken om bewust je zorgen door te nemen en ze daarna zodra het lukt los te laten.
  • Het zoeken van afleiding, iets doen wat je plezier geeft of je aandacht vergt kan helpen je gedachten te verzetten. En het praten over je zorgen, ze te delen met een vriend, familielid of een specialist kan soms al genoeg zijn om je hoofd te verlichten.

Daarnaast is het belangrijk dat je uiteindelijk inzicht krijgt in de oorzaak van je piekergedachten. Waarom pieker je en zijn er bepaalde triggers voor je gedachten? Tijdens de trajecten die we aanbieden besteden we hier door middel van ervaringsgerichte oefeningen en gesprekken aandacht aan met als doel dat jij zelf (weer meer) invloed hebt over je gedachten en daarmee jouw tinnitus en/of hyperacusis.

Wij realiseren ons dat we met bovenstaande slechts een ‘tipje van de sluier’ rondom on(der)bewuste patronen in relatie tot tinnitus en/of hyperacusis hebben kunnen oplichten. Wil je meer weten of ervaren, dan ben je uiteraard van harte welkom voor een online informatieavond

Meer dan 92% van onze deelnemers is (zeer) positief over onze trajecten en ervaren weer (meer) rust en stilte.

Wij maken gebruik van Cookies, meer info op onze privacy pagina

Aanmelden voor nieuwsbrief?

Wij houden je op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van Tinnitus en de behandeling daarvan.

Contact

Tinnitus Academie
Boekelerhofweg 25 
7548 RA Enschede (Boekelo)

Tel. 085 0161808
info@tinnitusacademie.nl


Algemene voorwaarden