Gehoorschade vuurwerk gehoorverlies

Geruisloos de feestdagen door

De feestdagen staan voor de deur en dat betekent: gezellige (kerst)diners, feestelijke muziek en knallend vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Leuke, mooie, maar ook rumoerige momenten, waar geluid centraal staat. Geluid dat op deze momenten, ondanks dat veel mensen zich het niet realiseren, risico’s voor gehoorschade met zich kan meebrengen.

In aanloop naar de feestdagen gingen wij daarom in gesprek met de KNO-arts binnen ons team de heer D.A. van Zuijlen over de impact van geluid tijdens de feestdagen. Want hoe kun je nu het beste omgaan met geluid?

De impact van vuurwerk en feestgeluiden
Uit onderzoek van VeiligheidNL bleek dat na de jaarwisseling van 2022-2023 een half miljoen Nederlanders, die zelf vuurwerk afstaken of buiten naar vuurwerk zijn gaan kijken, last hadden van gehoorschade. Ook de D.A. van Zuijlen en zijn collega’s zien na de jaarwisseling een toename van het aantal consulten. Vooral door gehoorverlies, tinnitus en klachten na blootstelling aan harde knallen van vuurwerk. D.A. van Zuijlen: “Gehoorschade door vuurwerk is significant. Volgens schatting ervaren vele mensen tijdelijke of permanente schade door harde knallen. Hoewel er meer aandacht voor is, met campagnes en voorlichting, wordt de ernst van het probleem nog vaak onderschat, vooral door jongeren. Daarnaast is er stijging te zien in gehoorschade door feestgeluiden, mede door de luide muziek tijdens feesten, zoals bijvoorbeeld oud en nieuw. Gelukkig groeit ook het bewustzijn over gehoorbescherming, wat deze trend enigszins kan afremmen.”

Wanneer is geluid nu schadelijk? 
D.A. van Zuijlen: “Gehoorschade verwijst naar een vermindering of verlies van het gehoor, veroorzaakt door schade aan onderdelen van het oor of het gehoorsysteem. Deze schade kan tijdelijk of permanent zijn. De meest voorkomende soorten gehoorschade na vuurwerk zijn:

  • Tinnitus; een aanhoudende piep of ruis in het oor. Beschadigde haarcellen in het binnenoor zenden vaak foutieve signalen naar de hersenen, die als geluid worden waargenomen (zoals een piep of ruis). Hoewel tinnitus meestal wordt geassocieerd met gehoorschade, kan het juist ook door stress, medicatie, of andere aandoeningen ontstaan. Tinnitus is dus meestal een veel omvattend probleem.
  • Sensorineural gehoorverlies: permanente schade aan de haarcellen in het slakkenhuis.
  • Hyperacusis: overgevoeligheid voor geluid.
  • Barotrauma: Schade door plotselinge luchtdrukveranderingen”.

Ervaar jij andere klachten en twijfel je, raadpleeg dan altijd een huis- of KNO-arts.

De tekst gaat verder onder het aanmeldformulier voor de online informatieavond

Online informatieavond

Benieuwd naar de mogelijkheden om jouw klachten te verminderen? Meld je dan vrijblijvend en kosteloos aan voor onze online informatieavond. Tijdens de informatieavond vertellen we meer over: 

  • Tinnitus, hyperacusis en aanverwante klachten in relatie tot je brein;
  • De mogelijkheden die er zijn voor jouw klachten;
  • De Bekhuis Methode die vanuit eigen ervaring en in samenwerking met artsen en paramedici is ontwikkeld;
  • De groeps-, duo en individuele trajecten.
  • En we delen ervaringen van oud-deelnemers.

Laat je gegevens achter en zet de eerste stap naar een geruislozer leven!

Maar wanneer heb je een verhoogde kans op gehoorschade? Het gaat hierbij vooral om de duur en intensiteit van het geluid. Hier zit namelijk een belangrijk verband in. Logisch, want hoe luider het geluid, hoe minder lang je het geluid kan verdragen zonder eventuele schade. Volgens de landelijke norm heb je bij geluid van 85 decibel, dit is vergelijkbaar met lawaai op het schoolplein of een drukke weg met auto’s, een verhoogde kans op gehoorschade en is het bij langdurig blootstelling aan dit aantal decibels raadzaam gehoorbescherming te dragen. Dat betekent ook dat hoe hoger het aantal decibel, hoe sneller en groter de kans is op gehoorschade.

Wanneer we kijken naar legaal vuurwerk kan dit al snel 120-160 decibel bereiken. Terwijl het aantal decibel van illegaal vuurwerk zelfs kan oplopen tot 170 decibel. En je raadt het al; dat is ruim boven de veilige norm. Binnen een fractie van een seconde kan hierdoor acute gehoorschade optreden. Daarnaast loop je bij harde vuurwerk knallen ook het risico op gehoorschade op lange termijn, want ook als je het niet meteen voelt, kun je gehoorschade oplopen. We kunnen namelijk allemaal maar een bepaalde hoeveelheid té hard geluid aan. Wanneer je herhaaldelijk wordt blootgesteld aan te hard geluid kan dit zorgen voor een stapeleffect, waardoor uiteindelijk ook gehoorschade kan optreden.

Maatregelen om gehoorschade te voorkomen
D.A. van Zuijlen: “Vuurwerk is natuurlijk prachtig, echter weegt het risico op gehoorschade en letsel voor mij zwaarder. Het beperken van consumentenvuurwerk en meer focus op georganiseerde shows zou beter zijn voor de volksgezondheid.” Maar zolang consumentenvuurwerk nog toegankelijk blijft is het belangrijk dat je zelf maatregelen neemt om veilig om te gaan met vuurwerk. Maatregelen die jezelf kunt nemen, ook wanneer je al last hebt van gehoorschade: 

  • Draag hoogwaardige gehoorbescherming, zoals op maat gemaakte oordoppen. Dit is essentieel en kan het risico op schade drastisch verminderen. Ook als je zelf geen vuurwerk afsteekt!
  • Organisaties waar je meer informatie kan vinden over gehoorbescherming vind je op Stichting Hoormij.
  • Vermijd langdurige blootstelling aan harde geluiden
  • Blijf op veilige afstand (minimaal 15 – 20 meter) van vuurwerk, ook als toeschouwer
  • Kies voor stil vuurwerk als alternatief

Bovenstaand zijn slechts maatregelen om het risico op gehoorschade te verminderen en bieden geen garantie om gehoorschade te voorkomen.

Hopelijk zien we jou niet bij onze online informatieavond. ;) Wij wensen je rustige en geruisloze feestdagen en in 2025 een gezond (geh)oor.

Meer dan 92% van onze deelnemers is (zeer) positief over onze trajecten en ervaren weer (meer) rust en stilte.

Wij maken gebruik van Cookies, meer info op onze privacy pagina

Aanmelden voor nieuwsbrief?

Wij houden je op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van Tinnitus en de behandeling daarvan.

Contact

Tinnitus Academie
Boekelerhofweg 25 
7548 RA Enschede (Boekelo)

Tel. 085 0161808
info@tinnitusacademie.nl


Algemene voorwaarden